Kuva: Corbis RF.
Kuva: Corbis RF.

Nokkimisjärjestys näkyy aivoissa, havaitsivat yhdysvaltalaistutkijat.

Yhdysvaltain kansallisen mielenterveysinstituutin (NIMH) fMRI-kuvaukset paljastivat, että niin oma kuin muiden sosiaalinen asema vaikuttaa siihen, miten aivot mihinkin tilanteeseen reagoivat.

Asiaa tutkittiin vuorovaikutteisen pelin avulla, johon otti osaa kaikkiaan 72 vapaaehtoista. Pelaajille kerrottiin, että status pelissä määräytyy taitojen mukaan – todellisuudessa tulokset oli kuitenkin ennalta järjestetty ja kanssapelaajia simuloi tietokone.

Koehenkilöiden aivoja kuvannettiin näiden pelatessa. Samalla he näkivät kuvaruudulta, miten "muut" pärjäsivät omissa suorituksissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilmeni, että vaikka kukin pelaaja tiesi, etteivät muiden tulokset vaikuta hänen omiin palkkioihinsa ja häntä oli ohjeistettu olemaan välittämättä niistä, asema pelaajahierarkiassa vaikutti silti aivotoimintaan ja käyttäytymiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli asemassa oli odotettavissa muutos parempaan tai huonompaan, aivoissa vilkastui sama alue, joka reagoi myös rahapalkkioihin. Jos pelaajan esitys oli kehnompi kuin huonommaksi luokitellun kanssapelaajan, turhautumista säätelevät aivoalueet aktivoituivat. Näin ei käynyt, jos pelaaja hävisi paremmalleen.

Mitä ilahtuneempi koehenkilö oli asemastaan huipulla, sitä voimakkaammin emotionaalista tuskaa säätelevä alue reagoi, kun status horjui.

Tutkijoiden mukaan reaktiot selittävät kunnianhimon yhteyttä stressiin ja terveysongelmiin.

"Paikkamme sosiaalisissa hierarkioissa vaikuttaa erittäin voimakkaasti niin motivaatioon kuin terveyteen", kiteyttää Thomas Insel NIMH:istä.

Tutkimuksen julkaisi Neuron.

Sisältö jatkuu mainoksen alla