Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Magnesium säätelee solun vuorokausirytmiä niin levillä, sienillä kuin ihmisilläkin, huomattiin nyt ensi kertaa. Havainto voi auttaa uniongelmaisia ja tehostaa maanviljelyä.

Jokainen kehosi solu tietää, mitä kello on – ainakin tavallaan. Solujen elintoiminnot vaihtelevat eri vuorokaudenaikoina, ja tätä vaihtelua ohjaa solun sisäinen kello. Nature-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa nyt ensi kertaa, että solun vuorokausirytmin ylläpidossa magnesiumilla on keskeinen rooli.

Magnesiumin tiedetään vanhastaan vaikuttavan aineenvaihduntaan lukuisilla eri tavoilla, mutta vuorokausirytmiin sitä ei ole aikaisemmin osattu yhdistää.

Löydön tehneet brittitutkijat uskovat, että magnesium osallistuu vuorokausirytmin ylläpitämiseen paitsi solutasolla, myös koko kehossa. Sisäinen kellomme vaikuttaa muun muassa nukahtamiseen ja heräämiseen, hormonitoimintaan, kehon lämpötilaan ja moniin muihin tärkeisiin toimintoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Magnesiumin vaikutusta solujen vuorokausirytmiin tutkijat havainnoivat kolmenlaisilla eliöillä: ihmisellä, levällä ja sienellä. Kaikissa soluissa magnesiumin määrä vaihteli vuorokaudenajan mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat yllättyivät huomatessaan, että magnesiumilla oli keskeinen rooli solun vuorokausirytmin ylläpitämisessä. Sen määrä vaikutti muun muassa siihen, miten tehokkaasti solu pystyi polttamaan saamaansa ravintoa energiaksi.

”Sisäinen kello on välttämätön kaikelle elävälle. Ne vaikuttavat monella tavalla omaan terveyteemme ja sairauksiimme, mutta yhtä lailla myös viljelykasveihin ja pieneliöihin”, totesi Gerben van Ooijen Edinburghin yliopiston biotieteiden tiedekunnasta tutkimustiedotteessa.

”Uutta löytöä voitaisiin hyödyntää lukuisiin eri kohteisiin ihmisten terveyden edistämisestä maatalouden tehostamiseen”, intoilee tutkimusta niin ikään tehnyt Jon O’Neill Cambridgen yliopiston molekyylibiologian laboratoriosta.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi kehon vuorokausirytmiä hyödyntävän lääkityksen kehittämistä tai kasvilajikkeiden sadonkorjuuajan muokkaamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla