Magnesiumlisä piiskasi vanhojenkin rottien aivotoimintaa. Kuva: Corbis RF.
Magnesiumlisä piiskasi vanhojenkin rottien aivotoimintaa. Kuva: Corbis RF.

Magnesiumlisä pistää vipinää rottien muistiin ja oppimiseen.

Magnesium vahvistaa oppimiskykyä, työmuistia sekä lyhyt- ja säilömuistia, osoittivat Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:in ja Pekingin Tsinghua-yliopiston neurotieteilijät rottakokeissaan.

Magnesium on ihmisille välttämätön kivennäisaine, jota saa muun muassa lehtivihanneksista kuten pinaatista sekä joistakin hedelmistä. Mikäli magnesiumin päiväsaanti jää alle 400 milligramman, muun muassa allergioiden, astman ja sydäntautien riski kasvaa.

Neljä vuotta sitten Guosong Liu MIT:istä kollegoineen havaitsi, että magnesium saattaa vaikuttaa myös oppimiseen ja muistiin.

Nyt Liu ryhmineen on testannut kehittämäänsä MgT-magnesiumyhdistettä, joka ryydittää aivojen magnesiumpitoisuutta perinnäisiä magnesiumlisäravinteita tehokkaammin.

"Ilmeni, että MgT parantaa merkittävästi avaruudellista ja assosiatiivista muistia paranemiseen sekä nuorilla että vanhoilla rotilla", Liu sanoo. Hän toimii nykyisin Tsinghua-yliopiston oppimis- ja muistikeskuksen johtajana.

"Jos MgT osoittautuu turvalliseksi ja tehokkaaksi myös ihmisillä, sen avulla voitaneen vaikuttaa merkittävästi kansanterveyteen."

"Puolella teollisuusmaiden väestöstä on magnesiumin puutos, joka vanhemmiten vain pahenee. Lisämagnesiumin avulla saatamme kyetä hidastamaan ikääntymiseen kytkeytyvää kognitiivisten suoritusten heikkemistä – ehkäpä jopa ehkäisemään tai hoitamaan sairauksia, jotka vaikuttavat älyllisiin toimintoihin", Liu maalailee.

Tutkimuksen julkaisi Neuron.