Taiteilijan näkemys hyvin kaukaa 
löydetystä supermassiivisesta 
mustasta aukosta. Kuva: Zhaoyu Li/NASA/JPL-Caltech/Misti 
Mountain Observatory
Taiteilijan näkemys hyvin kaukaa löydetystä supermassiivisesta mustasta aukosta. Kuva: Zhaoyu Li/NASA/JPL-Caltech/Misti Mountain Observatory

Hirvitys vastaa massaltaan 12 miljardia Aurinkoa.

Häkellyttävän suuri musta aukko on löytynyt avaruudesta. Sillä on ensinnäkin 12 miljardin Auringon massa. Vertailun vuoksi oman Linnunratamme keskustan musta aukko on ”vain” neljän miljoonan Auringon veroinen.

Hämmennystä lisää vielä se, että musta aukko on 12,8 miljardin valovuoden päässä. Tämä tarkoittaa sitä, että musta aukko on kehittynyt vain noin 900–1 000 miljoonaa vuotta maailmankaikkeuden synnyn eli alkuräjähdyksen jälkeen.

Tähtitieteilijät pohtivat nyt, miten se on mahdollista.

Joukko kiinalaisia ja yhdysvaltalaisia tähtitieteilijöitä päätteli mustan aukon koon hyvin valovoimaisesta kvasaarista. Kvasaari on galaksi, josta musta aukko imee ainetta sisäänsä. Siinä syntyy energiaa, joka saa kvasaarin hohtamaan hyvin kirkkaana.

Mustan aukon löysivät Pekingin yliopiston tutkijat Kiinassa ja Arizonan yliopiston tutkijat Yhdysvalloissa. He kertovat löydöstä tiedelehti Naturen uudessa numerossa.

Kvasaarin tähtitieteellinen luettelonimi on SDSS J0100+2802. Musta aukko antaa tietoa maailmankaikkeuden alkuajoista ja siitä, miten kvasaarit ovat syntyneet ja kehittyneet.

Kvasaarin valovoima vastaa miljardeja aurinkoja. Löytö pistää arvioimaan uudelleen sitä, kuinka mustat aukot ovat kehittyneet, pohtii Xiaohui Fan. Hän on tähtitieteen professori Arizonan yliopiston Stewardin observatoriossa ja oli mukana tutkimuksessa.

"Kuinka näin valoisa kvasaari ja näin massiivinen musta aukko voivat kehittyä ajalla, jossa ensimmäiset ja tähdet ja galaksit olivat nykyisen teorian mukaan vasta ilmaantuneet?” Fan kysyy.

Nykyisen käsityksen mukaan avaruuden pimeä aika oli avaruuden ajanjaksoissa mitattuna vasta päättynyt ja universumi muuttunut sellaiseksi kuin sen nyt näemme.

Ensimmäinen kvasaari löytyi avaruudesta vuonna 1963. Kvasaarit ovat universumin valovoimaisempia ja energisimpiä kohteita. 1960-luvun jälkeen avaruutta on kartoitettu paljon tarkemmin, ja tähtikartoitusten yhteydessä kvasaareja on löytynyt yli 200 000. Kvasaarin etäisyyden voi päätellä sen spektrin punasiirtymästä.

Nyt löydetty kvasaari on yksi kaukaisimmista. Se on seitsemän kertaa kirkkaampi kuin etäisin tunnettu kvasaari, joka on löydetty 13 miljardin valovuoden päästä.

Kvasaari löytyi ensiksi 2,4-metrin Lijiang-teleskoopilla, joka sijaitsee Yunnanissa Kiinassa. Löytöä tarkasteltiin sitten tarkemmin neljällä paljon isommalla teleskoopilla Yhdysvalloissa. Nyt sitä aletaan tutkia vielä avaruusteleskooppi Hubblen ja röntgenteleskooppi Chandran avulla.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä35521
Liittynyt6.12.2009

Mahdottoman suuri musta aukko löytyi

kahannin 28.02.2015 klo 16:56 Syy siihen, että alkuperäisartikkelissa on käytetty sanaa impossibly johtunee siitä, että löytö todistaa esim. puheet alkuräjähdyksestä perättömiksi. Etkö tosiaan voi ilman valhetta kirjoittaa? Löytö ei todista alkuräjähdystä perättömäksi. Kirjaappa joskus ylös kuinka paljon levität tarkoituksella ja tietoisesti valheita pelkästään yhden päivän aikana.
Lue kommentti
L
Seuraa 
Viestejä7878
Liittynyt17.3.2005

Mahdottoman suuri musta aukko löytyi

Pelle Svensson Kirjoitit: “Galaksien kaikki aine päätyy siis lopulta galaksin ytimeen - seurauksena kvasaari. ” Ei noin, ei sitten laisinkaan. Et ilmiselvästi tiedä ollenkaan, mistä kvasaareissa on kyse. Kvasaari on vain vaihe joidenkin galaksien kehityksessä, siksipä niiden punasiirtymät ovat niin suuria (ajallisesti siis kaukana menneisyydessä). Lähempänä olevia sanotaan aktiivisiksi galaksiytimiksi (Active Galactic Nucleus), mutta ne taitavat olla huomattavasti miedompia esityksiä kuin...
Lue kommentti

Yhdysvaltain terveysministeriö jakaa geeliä 400 parille useissa maissa.

Miesten e-pilleriä on yritetty kehittää vuosia. Nyt Yhdysvaltain terveysministeriön tuella alkaa kokeilu, jossa miesten ehkäisyä yritetään geelin avulla.

Käsi- ja olkavarsiin ulkoisesti siveltävä geeli lopettaa lähes kokonaan miehen sperman tuotannon.

Kokeiden on määrä alkaa huhtikuussa. Ne kestävät neljä vuotta. Yli 400 parsikuntaa osallistuu kokeeseen paitsi Yhdysvalloissa myös Britanniassa, Italiassa, Ruotsissa, Chilessä ja Keniassa.

Miehet saavat kokeeseen geelipurkin, josta geeliä voi pumpata ulos ja hieroa sitä kehoon. Mies hieroo noin puoli teelusikallista geeliä käsivarsiin ja olkapäihin joka päivä.

Geeli kuivuu iholla minuuteissa ja siirtää iholta hormoneja verenkiertoon.

”Ehkäisy ei siis vaadi mieheltä paljoa. Sitä pitää vaan muistaa käyttää päivittäin”, sanoo kokeilusta Diana Blithe helmikuun MIT Technology Review-lehdelle. Blithe johtaa ehkäisykokeiluja Yhdysvaltain terveysvirastossa NIH:ssa.

Geeli supistaa sperman tuotantoa noin kolme vuorokautta. Miehellä on siis varaa unohtaa geelin sively päiväksi tai kahdeksi.

Miehet käyttävät geeliä ainakin neljä kuukautta. Kokeen alussa myös naisilla on oma ehkäisynsä.

Tutkijat seuraavat, miten miehen spermantuotanto kehittyy. Siittiöiden pitäisi vähentyä alle yhteen miljoonaan millilitraa kohti, jotta ehkäisy toimisi tehokkaasti, sanoo Blithe. Kun siittiöitä alkaa olla miehellä enää hyvin vähän, lopettavat naiset oman ehkäisynsä.

Pari käyttää sitten geeliä ainoana ehkäisyvälineenä vuoden ajan. Geeli osoitti tehonsa pienemmässä esikokeessa, joka kesti kuusi kuukautta.

Siinä kuitenkin käytettiin kahta eri geeliä, joita täytyi sivellä eri kohtiin vartaloa. Uudessa geelissä nämä kaksi on on yhdistetty.

Tuhannen taalan kysymys on, käyttävätkö miehet tällaista kätevän tuntuista geeliä, jos se tulee yleisesti käyttöön.

Historiallisesti lääkeyhtiöt eivät ole olleet kovinkaan kiinnostuneita miesten ehkäisyn kokeiluista. Kokeet kestävät yleensä vuosia ja ovat hyvin kalliita.

Siksi miesten ehkäisyväline on riski lääkeyhtiölle, varsinkin kun naisille on jo niin monia eri mahdollisuuksia ehkäisyyn.

”Tässä on myös kysymys sukupuolten tasa-arvosta”, pohtii Régine Sitruk-Ware, Yhdysvaltain väestöliiton tutkija: ”Miehet myös ehkä jo haluavat säädellä omaa hedelmällisyyttään.”

Nuoret miehet erityisesti ovat avoimia kokeilemaan ehkäisyä, hän sanoo ja uskoo, että asenteet muuttuvat.

Tutkimus vuodelta 2010 osoitti, että noin neljännes miehistä kautta maailman voisi harkita hormonaalista ehkäisyä.

Geelissä on kaksi keinotekoista hormonia, testosteronia ja progestiinia. Progestiini on keinotekoinen keltarauhashormoni.

Geelin hormonit estävät aivolisäkkeen luteinisoivan hormonin (LH) tuotantoa ja eritystä. Silloin miehen oma testosteronin tuotanto loppuu kiveksissä, joita tuo LH stimuloi.

Testosteronin pitoisuus kiveksissä laskee niin alas, ettei se riitä enää tukemaan siittiöntuotantoa. Se siis vähenee ja voi loppua kokonaan.

Muualla elimistössä tarvitaan vähemmän testosteronia kuin kiveksissä. Tätä tarkoitusta varten oma testosteroni korvautuu geelin testosteronilla, selittää ulkopuolisena kokeilua fysiologian professori Jorma Toppari Turun yliopistosta. Hän on myös lastenendokrinologian erikoislääkäri Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Geelissä on siis korvaavaa testosteronia, joka on vastavoima kehon hormonien epätasapainolle, jonka progestiini kehossa aiheuttaa. Korvaava testosteroni ei kuitenkaan tuota spermaa.

Eurooppalaisiin miehiin kokeiltiin ehkäisevää hormonia 2008–2112. Kokeessa miehet saivat hormoneja injektiona kahden kuukauden välein. Se esti sperman tuotannon.

Miehet kertoivat kuitenkin, että hormonit aiheuttivat sivuoireita. Mieliala vaihteli hormonien takia ja niistä tuli muita sivuvaikutuksia.

”Tämäkin hormonaalinen ehkäisy varmasti aiheuttaa samanlaisia sivuvaikutuksia kuin aiemmat: aknea, punasolujen määrät kasvavat ja mieliala vaihtelee”, sanoo Toppari kokeilusta.

”Ehkä hyöty on kuitenkin niin suuri, että miehet sietävät nuo sivuvaikutukset.”

Ilman sikiön liikkeitä solut eivät tietäisi, pitääkö niiden kasvaa luuksi vai rustoksi. Liikkumattomuus altistaa hauraille luille ja nivelvioille.

Vain äidit tietävät, miltä tuntuu vastaanottaa potkuja ja nyrkiniskuja mahan sisältä päin. Vauvan liikehdinnällä on tärkeä tehtävä, selittävät asiaa tutkineet asiantuntijat.

Alkion pitää sätkiä kohdussa, jotta sen vielä erilaistumattomat solut saavat oikeanlaisia signaaleja. Ne ohjaavat soluja asettumaan oikeille paikoilleen ja erilaistumaan tilanteen mukaan joko luuksi tai luiden nivelkohtia suojaavaksi rustoksi.

Kehoa kannattelevien luiden pitää kasvaa lujiksi ja joustaviksi, kun taas niiden päitä yhdistävien rustojen tulee olla riittävän kimmoisia.

Kun alkion liikkeet aiemmissa kokeissa estettiin hiiren ja kanan alkioilta, luut ja rustot kasvoivat väärin: pahimmillaan luiden päät saattoivat nivelten kohdalla kasvaa jopa yhteen.

Tutkijoita vaivasi, miksi näin tapahtuu. Uusissa kokeissaan he onnistuivat hahmottamaan mekanismin, jolla liikkeet ohjaavat luiden ja rustojen kasvua.

”Uudet löytömme näyttävät, että alkion liikkeiden puuttuessa solut, joiden nivelrustoa pitäisi muodostaa, saavat vääränlaisia molekylaarisia signaaleja, jolloin yhdenlainen viesti hukkuu ja toinen vääränlainen signaali aktivoituu sen sijaan”, selittää tiedotteessa tutkimusryhmää johtanut Trinity Collegen zoologian professori Paula Murphy.

”Lyhyesti sanottuna, solut saavat signaalin ’tee luuta’, kun niiden pitäisi saada signaali, joka sanoo ’tee rustoa’.”

Seuraavaksi tutkijat yrittävät soveltaa saamaansa tietoa ja rakentaa nivelrustoa itse. Heidän on löydettävä oikea yhdistelmä biologisia ja biofysikaalisia signaaleja, jotka muodostavat lujan ja terveen nivelen.

Tutkimusryhmä toivoo, että havainto voisi pitkällä tähtäimellä hyödyttää niveltauteja sairastavia.

Jos uutta rustoa osattaisiin kasvattaa kantasoluista samaan tapaan kuin alkio kasvattaa rustot niveliensä suojaksi, voitaisiin nivelrikkoon ja -kulumiin löytää tekoniveliä pitkäikäisempiä ratkaisuja.

Rustotutkimuksen julkaisi tiedelehti Development.