Meijeriteollisuus pilkkoo maidon rasvapalloset pieniksi, jotta ne sekoittuisivat, eikä rasva nousisi pinnalle. Homogenoinniksi kutsuttua mekaanista käsittelyä on epäilty osasyylliseksi laktoosille herkkien vatsavaivoihin, mutta

Meijeriteollisuus pilkkoo maidon rasvapalloset pieniksi, jotta ne sekoittuisivat, eikä rasva nousisi pinnalle. Homogenoinniksi kutsuttua mekaanista käsittelyä on epäilty osasyylliseksi laktoosille herkkien vatsavaivoihin, mutta International Dairy Journalin julkaisema suomalaistutkimus tyrmää väitteet.

Kolmeen ryhmään jaetut koehenkilöt hörppivät joko homogenoitua maitoa, homogenoimatonta maitoa tai kontrollijuomaa kolmen päivän jaksoissa. Viikon tauon jälkeen vaihdettiin vuoroja niin, että kaikki nauttivat jokaista koejuomaa yhden jakson ajan. Koehenkilöt pitivät myös kirjaa oireistaan. Maitojen välillä ei havaittu selviä eroja. Tutkijoiden mukaan on epätodennäköistä, että maidon rasvapallosten pilkkominen herkistäisi vatsavaivoille.

Laktoosi-intolerenssi eli maitosokerin imeytymishäiriö syntyy, jos ohutsuolessa on liian vähän maitosokeria pilkkovaa entsyymiä. Imeytymishäiriöstä ja vatsavaivoista kärsii joka viides suomalainen. Homogenointi ei muuta laktoosin rakennetta. Suomessa vain luomumaitoa ei homogenoida.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla