Maito maistui kaivosmiehille Essenissä 1961. Kaivoksessa saa vielä vähemmän aurinkoa kuin Pohjolassa, mutta maidossa on D-vitamiinia. Kuva: Egon Steiner / Deutsches Bundesarchiv / Wikimedia Commons
Maito maistui kaivosmiehille Essenissä 1961. Kaivoksessa saa vielä vähemmän aurinkoa kuin Pohjolassa, mutta maidossa on D-vitamiinia. Kuva: Egon Steiner / Deutsches Bundesarchiv / Wikimedia Commons

Muinaiset eurooppalaiset saivat vatsanväänteitä laktoosista.

Maidossa on runsaasti kalsiumia ja lisäksi hiukan D-vitamiinia, joka auttaa kalsiumin imeytymistä. Uuden tutkimuksen perusteella se ei riitä ainoaksi syyksi laktoosin siedon yleistymiseen Euroopan aikuisväestössä.

Jotta voimme käyttää maitoa ravinnoksi ilman vatsanväänteitä, tarvitsemme laktaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosin eli maitosokerin niin että se imeytyy ohutsuoleen. Entsyymin tuotanto romahtaa suurimmalla osalla ihmiskunnasta imeväisiän jälkeen. Enemmistö maailman ihmisistä on siis laktoosi-intolerantteja. He saavat maidosta vatsanväänteitä, ilmavaivoja ja ripulia.

Iso osa eurooppalaisista ja jotkin paimentolaiskansat pystyvät kuitenkin juomaan maitoa myös täysikasvuisina. Se on melko uusi ominaisuus – kehittynyt vasta 10 000 viime vuoden kuluessa – ja näyttää johtuvan yhdestä geenimutaatiosta. Miksi mutaatio on yleistynyt niin voimakkaasti, on osittain hämärän peitossa.

Pitkään on ajateltu, että varhaiset karjankasvattajat saivat suuren edun siitä, että he pystyivät käyttämään ravinnoksi karjan maitoa. Erityisesti Pohjolan asukkaille D-vitamiinin ja kalsiumin yhdistelmä on ollut todellinen rautaisannos, sillä D-vitamiinia syntyy ihmiselimistössä vain auringonpaisteen vaikutuksesta, ja talvella auringonvalo ei näillä leveysasteilla riitä.

– Pohjoisessa maito on voinut olla uutta superruokaa, sanoo Oddny Sverrisdottir Uppsalan yliopisosta.

Hänen ryhmänsä tutki laktaasientsyymin tuotantoa jatkavan geenimuodon esiintymistä Espanjan alueen varhaisessa viljelijäväestössä. Ryhmä keräsi dna-näytteitä muinaisista luulöydöistä. Niistä ei löytynyt mutatoitunutta geenimuotoa.

Silti myös  Espanjan väestössä laktoosin sieto on nykyisin yleistä. Aurinkoisella Iberian niemimaalla D-vitamiinin ja kalsiumin yhteisvaikutuksella ei ole kuitenkaan voinut olla yhtä suuri merkitys kuin pimeässä Pohjolassa.

Sverrisdottirin ryhmä ehdottaa lisäksi toisenlaista selitystä. Vaikka Euroopan varhaiset maanviljelijät olivat enimmäkseen laktoosi-intolerantteja, he pystyivät syömään hapatettuja maitotuotteita, joissa laktoosi on muuttunut rasvoiksi. Nälänhädän sattuessa he joutuivat luultavasti syömään myös runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita. Laktoosi-intoleranteille siitä seuraa ripulia.

Terveelle ihmiselle ripuli ei yleensä ole vaarallinen, mutta vakavasti aliravitulta se vie helposti hengen. Niinpä nälänhätien aikana luonnonvalinta on voimakkaasti suosinut niitä, jotka ovat pystyneet ongelmitta juomaan maitoa. He ovat jääneet henkiin jatkamaan sukua.

Tutkimuksen julkaisi Molecular Biology and Evolution -lehti.

Laktoosin sietoa selittäviä teorioita selittää myös PlosOnen artikkeli.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Maidon sieto vaatii lisää selityksiä

MooM 23.01.2014 klo 13:56 Ilmeisesti homogenoinnilla on jotain vaikutusta. Ehkä meikäläinen aika moniosainen prosessi utareesta Prisman tiskiin jotenkin muutenkin muokkaa laktoosia enenmmän oireita aiheuttavaksi. Itselläni laktoosin sietokyky huononi vasta kolmikymppisenä. Ongelmat eivät liittyneet niinkään kaasupäästöihin, vaan siihen, että oli jatkuva krapulaisen etova olo ja kynnet liuskoittui pahasti. En tiedä, mikä oli, mutta tuttu sanoi, että kuulostaa intoleranssilta ja epäilyistäni...
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

MooM
Seuraa 
Viestejä7171
Liittynyt29.6.2012

Maidon sieto vaatii lisää selityksiä

SamikoKu 22.01.2014 klo 15:37 Olen tietoinen ja niinhän ne tuon laktoosin suhteen väittää. EN kuitenkaan allekirjoita sitä. Tiedän myös henkilön joka ei suomessa pysty juomaan maitoa, mutta rysissä pystyy, missä säänöllisesti käykin. Eli jotakin siinä maidossa on eroa, ehkä sitä ei iskukuumenneta ryslandiassa. "Laktoosiallergiasta" en kuitenkaan ala kiistelemään, mutta toisaaltaan en myöskään usko kaikkea mitä siitä sanotaan. Väitän myös, että muilla ruoka-aineilla voi neuraloida laktoosin...
Lue kommentti

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...