Nikotiiniamidiribosidi esti lihomista ja paransi kuntoa hiiritutkimuksissa. 

Maidon ja monien muiden elintarvikkeiden sisältämä molekyyli nikotiiniamidiribosidi auttaa painonhallinnassa, diabeteksen ehkäisyssä ja lihaskunnon parantamisessa. Tämä selvisi Cell Metabolism -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jonka tekemiseen osallistuivat myös Itä-Suomen yliopiston tutkijat.

Nikotiiniamidiribosidi- eli NR-valmiste ehkäisi runsasrasvaista ruokaa syövien hiiren lihomista. Valmistetta saaneet hiiret lihoivat 60 prosenttia vähemmän kuin samalla ruokavaliolla olleet hiiret, jotka eivät saaneet valmistetta.

NR-hiirillä ei myöskään havaittu merkkejä diabeteksen kehittymistä, toisin kuin verrokkihiirillä. Tutkijoiden mukaan NR parantaa insuliiniherkkyyttä silloinkin, kun ruokavalio on normaali.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Niin ikään NR-lisän käyttö kymmenen viikon ajan paransi hiirten kestävyyskuntoa. Parempi lihaskunto voitiin todeta myös lihassolunäytteiden perusteella. Energiankulutuskin oli tehokkaampaa valmistetta usean viikon ajan saaneilla hiirillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat arvelevat, että nikotiiniamidiribosidi saa aikaan suotuisat vaikutuksensa parantamalla solujen voimalaitosten eli mitokondrioiden toimintaa. NR-lisän käytön todettiin aktivoivan sirtuiini-entsyymejä. Nämä entsyymit parantavat mitokondrioissa tapahtuvia aineenvaihduntatoimintoja, kuten rasvojen palamista ja solun hapenottokykyä.

Mitokondrioiden toiminnan parantaminen voi ehkäistä myös joitakin vanhenemiseen liittyviä muutoksia, sillä monet elintoiminnot hidastuvat mitokondrioiden aktiivisuuden hiipuessa. Mitokondrioita voitaisiin kenties elvyttää NR:lla ja edistää siten terveyttä ja pitkäikäisyyttä. Lupaavia tuloksia on jo saatu madoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla