Noin kolme prosenttia Suomen nuorista aikuisista kärsii maitoallergiasta, kertoo FM Leea Pellon väitöskirjatiedote. Hän väitteli tohtoriksi elintarvikekemian alalta Turun yliopistossa eilen (15.11.).

Aiemmin on uskottu, että maitoallergia vaivaa läh...

Noin kolme prosenttia Suomen nuorista aikuisista kärsii maitoallergiasta, kertoo FM Leea Pellon väitöskirjatiedote. Hän väitteli tohtoriksi elintarvikekemian alalta Turun yliopistossa eilen (15.11.).



Aiemmin on uskottu, että maitoallergia vaivaa lähes yksinomaan pieniä lapsia.



Maitoallergialla tarkoitetaan immunologista yliherkkyyttä maidon proteiineille. Se on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi, joka johtuu maitosokeria eli laktoosia hajottavan entsyymin puutteesta. Oireet ovat kuitenkin aikuisella samankaltaisia: ilmavaivoja, mahan turvotusta ja ripulia. Myös iho- ja hengitystieoireet ovat mahdollisia.



Tutkimuksessa ei saatu näyttöä sille, että homogenisoimaton maito sopisi maitoallergikoille yhtään sen paremmin kuin tavallinen homogenisoitu tuote.



Sen sijaan probioottiset eli suolistolle ystävälliset maitohappobakteerit voivat tutkimuksen mukaan estää maidon aiheuttamaa tulehdusreaktiota allergikoilla. Ei tiedetä varmasti, johtuuko tämä bakteerien kyvystä pilkkoa maidon proteiineja vai bakteerien vaikutuksesta suoliston imuunijärjestelmään vai molemmista.