Suomalaistutkijat ovat paikantaneet ayshirenaudan perimästä kaksi geeniä, joiden muuntelu vaikuttaa maidon ominaisuuksiin. Ensimmäisellä geenillä on yhteys rasvapitoisuuteen, toisella maidon ja sen valkuaisen määrään. Löydön ansiosta parhaat lypsäjät v...

Suomalaistutkijat ovat paikantaneet ayshirenaudan perimästä kaksi geeniä, joiden muuntelu vaikuttaa maidon ominaisuuksiin. Ensimmäisellä geenillä on yhteys rasvapitoisuuteen, toisella maidon ja sen valkuaisen määrään. Löydön ansiosta parhaat lypsäjät voidaan tarvittaessa poimia jo alkiovaiheessa.

Naudan perintötekijät on pakattu 29 kromosomiin. Maitogeenit paikannettiin kromosomeihin 6 ja 20. Tulokset rasvoihin vaikuttavasta geenistä on jo julkaistu, ja toiselle geenilöydölle haetaan kansainvälistä patenttia.

Asiasta kertoi maa-ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tiedostuslehti Elintarviketuotanto & ympäristö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla