Ruoka-aineille, kuten maidolle, herkistynyt lapsi voi saada apua oireisiinsa maitohappobakteereista, selviää tutkija Tanja Pessin väitöskirjasta. Bakteerit edistävät maidon valkuaisten pilkkoitumista suolessa ja hillitsevät näin herkkyyttä aiheuttavien...

Ruoka-aineille, kuten maidolle, herkistynyt lapsi voi saada apua oireisiinsa maitohappobakteereista, selviää tutkija Tanja Pessin väitöskirjasta. Bakteerit edistävät maidon valkuaisten pilkkoitumista suolessa ja hillitsevät näin herkkyyttä aiheuttavien aineiden pääsyä elimistöön.

Lisäksi ne estävät allergisen tulehdusreaktion syntyä. Bakteerikuuri lisää lasten elimistössä tulehdusta hillitsevän välittäjäaineen, interleukiini-10 tuotantoa. Toiset bakteerikannat hillitsivät valkosolujen määrää enemmän kuin toiset.

Pessi selvitti tutkimuksiin viiden eri maitohappobakteerikannan käyttäytymistä. Osa niistä on meijeriteollisuuden käytössä. Väitöskirja julkaistiin äskettäin Turun yliopistossa