Lapsen sairastuminen allergiaan voidaan ehkä estää immuunipuolustusta muokkaavilla maitohappobakteereilla, viestii tuore suomalaistutkimus. Turkulaisen Erika Isolaurin johtama työ julkaistiin torstaina

Lapsen sairastuminen allergiaan voidaan ehkä estää immuunipuolustusta muokkaavilla maitohappobakteereilla, viestii tuore suomalaistutkimus. Turkulaisen Erika Isolaurin johtama työ julkaistiin torstaina Lancet -lehdessä.

Maitohappobakteerit ilmeisesti tasapainottavat lapsen kehittyvää suolistoa, joka törmää ensimmäisenä allergian aiheuttajiin. Ne myös pilkkovat allergeenejä ja hillitsevät tulehduksilta. Nykykäsityksen mukaan ruokaperäiset allergeenit ovat ensimmäinen ärsyke allergioihin ja astmaan johtavassa ketjureaktiossa. Aluksi tulehdusreaktio oireilee ihottumana ja leviää myöhemmin hengitysteihin.

Suomalaiseen kaksoissokkotutkimukseen valittiin 132 perhettä, joissa oli allergioita tai astmaa. Odottavat äidit saivat joko maitohappobakteereja lumelääkettä. Heille annettiin "pelastajabakteereja" muutaman viikon ajan ennen lapsen syntymää ja puoli vuotta sen jälkeen. Myös pienokaiset nauttivat niitä ensimmäiset kuusi kuukautta.

Koko joukosta 46 lasta oli kaksivuotiaana kehittänyt allergian. Joka toinen lumelääkeitä saaneista lapsista sairastui, maitohappobakteereja syöneistä vain joka neljäs.

Brittitutkija Simon Murch kehuu lehden pääkirjoituksessa suomalaistutkimusta. "Tarvitaan kuitenkin laajempia tutkimuksia ennen kuin maitohappobakteereja voi suositella käytettäväksi allergian ehkäisyyn", Murch korostaa.

Suomalaisten havainto tukee myös ajatusta siitä, että länsimainen elämäntapa - liika hygienia ja lastentautien häviäminen - ovat syynä allergioiden ja astman yleistymiseen. Elimistön puolustusmekanismit eivät ehdi kypsyä, jos ne eivät saa tutustua riittävän ajoissa taudinaiheuttajiin. Paremman tekemisen puutteessa immuunipuolustus iskee elimistölle harmittomiin allergeeneihin.

Erilaisia allergioita esiintyy noin 20 prosentilla lapsista ja nuorista. Suurin osa sairastuneista ei tule riskiperheistä.Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla