Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Jäätelön syöminen voi edistää raskaaksitulemista, väittävät yhdysvaltalaistutkijat.

Rasvaiset maitotuotteet vähentävät ovulaatiohäiriöitä ja sitä kautta lapsettomuutta, havaitsivat yhdysvaltalaistutkijat.

Yhteys ilmeni, kun ravitsemustieteilijä Jorge Chavarro Harvardin yliopiston kansanterveyden laitoksesta analysoi kollegoineen terveys- ja ruokavaliotiedot 18 555 naiselta, jotka olivat yrittäneet tulla tai tulleet raskaaksi 1991-1999. Iältään tutkitut olivat 24-42-vuotiaita.

Analyysi osoitti, että maitorasvalla oli merkitystä: mikäli nainen söi vähärasvaisia maitotuotteita kaksi tai useamman annoksen päivässä, ovulaatiohäiriöiden aiheuttama lapsettomuusriski oli 85 prosenttia suurempi kuin muilla. Sen sijaan jo yksi annos rasvapitoista maitotuotetta vähensi riskiä 27 prosenttia verrattuna naisiin, jotka nauttivat sellaisen korkeintaan kerran viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jäätelö osoittautui oikeaksi hedelmällisyyden herkuksi: mitä enemmän nainen söi jäätelöä, sitä pienempi riski oli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat uskovat tuloksen selittyvän sillä, että maitorasva tai sen sisältämät rasvaliukoiset yhdisteet parantavat munasarjojen toimintaa.

Chavarro kehottaakin raskautta yrittäviä naisia syömään mieluummin jäätelöä kuin rasvatonta jogurttia. Hän kuitenkin muistuttaa, että muutos ei saisi silti paisuttaa päivittäistä kalorimäärää, eikä tyydyttyneiden rasvojen kokonaismäärä saisi sekään lisääntyä.

Tutkimuksen julkaisi Human Reproduction ja sitä puntaroi myös BBC tänään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla