Maito- ja lihatuotteiden sisältämä konjugoitu linolihappo (CLA) vauhdittaa rasvan poistumista soluista ja lisää samalla lihasmassaa, kertoo Journal of Nutrition . Norjalaistutkijat ...

Maito- ja lihatuotteiden sisältämä konjugoitu linolihappo (CLA) vauhdittaa rasvan poistumista soluista ja lisää samalla lihasmassaa, kertoo Journal of Nutrition . Norjalaistutkijat havaitsivat, että 3,4 gramman päiväannos CLA:ta lisäsi rasvan "sulamista" ja lihassolujen aineenvaihduntaa ylipainoisilla. 12 viikon hoito vähensi selvästi koehenkilöiden rasvakudoksen määrää. Sama havainto on saatu aiemmin eläinkokeissa.

60:n lihavan koeryhmä nautti joko oliiviöljypitoista lumelääkettä tai eri annoksia synteettistä CLA:ta. Rasvahappo vaikutti suotuisasti myös veren kolesteroliarvoihin, mutta osa koehenkilöistä keskeytti tutkimuksen sivuvaikutusten takia. Syynä saattoi olla kapselimäärän - 12 päivässä - aiheuttama pahoinvointi.

Parikymmentä vuotta sitten hampurilaispihveistä etsittiin syöpää aiheuttavia karsinogeenejä, mutta niistä löytyikin syöpää estävää konjugoitua linolihappoa eli CLA:ta, jonka on nyt todettu suojaavan koe-eläimiä ainakin rinta-, iho- ja mahasyövältä. Väestötutkimusten mukaan eläinrasvasta saattaa löytyä myös rintasyövältä suojaavia tekijöitä.

Suomalaiset saavat CLA:ta - lähinnä maitotuotteiden rasvasta ja naudanlihasta - noin 0,3 grammaa päivässä. Grammassa maitorasvaa on CLA:ta noin 4-5 milligrammaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla