Kuvapörssi
Kuvapörssi

Ravitsemustutkijat suuttuivat väitteestä, että kevyttuotteet lihottavat.

Auttavatko keinomakeutetut kevyttuotteet laihtumaan? Kysymykseen on esitetty viime päivinä kaksi päivastaista vastausta.

Jos haluaa laihtua, kannattaa kaataa kevytlimut viemäriin, päättelivät yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston psykologit tekemiensä rottakokeiden perusteella.

Rotat, jotka söivät kalorittomalla sakariinilla makeutettua jugurttia, söivät niin paljon enemmän, että ne myös lihoivat enemmän kuin rotat joiden jugurtti oli makeutettu energiapitoisella glukoosilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun makea maku ei enää luotettavasti kerro, että ruoka sisältää paljon energiaa, energian saannin säätely käy vaikeaksi, tutkija arvelivat. Tutkimuksen julkaisi Behavioral Neuroscience.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

European Journal of Clincal Nutrition –lehti julkaisi heti vastaväitteen ja esitteli useita tutkimuksia, joiden mukaan keinomakeutusaineet tukevat painonpudotusta. Esimerkiksi kahden vuoden ajan seuratussa 168 ylipainoisen naisen ryhmässä aspartaamilla makeutetut ruuat ja juomat edistivät laihtumista ja sen jälkeen myös painon pysymistä alhaalla.

”Väite, että makeutusaineet aiheuttaisivat lihomista, on vastuutonta rottamallien soveltamista ravitsemusneuvontaan”, valitti Washingtonin yliopiston ravitsemustutkimuskeskuksen johtaja Adam Drewnowski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla