Virtsankarkailuun on tarjolla hoito, joka kuulostaa maallikon korvissa hurjalta. Virtsaputkeen tai -rakkoon ruiskutettavalla hermomyrkyllä, botulinum-toksiinilla lamautetaan virtarakon seinämän lihassyyt. Toimenpide estää tyhjentäjälihaksen supistusten...

Virtsankarkailuun on tarjolla hoito, joka kuulostaa maallikon korvissa hurjalta. Virtsaputkeen tai -rakkoon ruiskutettavalla hermomyrkyllä, botulinum-toksiinilla lamautetaan virtarakon seinämän lihassyyt. Toimenpide estää tyhjentäjälihaksen supistusten käynnistämän refleksin ja siten rakon tyhjentymisen.

Potilaskokeissa kaksi kolmannesta koehenkilöistä saa hoidosta avun tahdosta riippumattomaan virtsankarkailuun. New Scientistin mukaan yksi ruiske vaikuttaa jopa puoli vuotta. Ylikierroksilla käyvä rakkoa vaivaa miljoonia ihmisiä, erityisesti ikääntyviä.

Botuliinitoksiiniruiskeita eli Botoxia käytetään varsinkin lihaskramppeihin ja liikahikoiluun. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkelaitos (FDA) hyväksyi ruiskeet äskettäin myös ryppyjen poistoon. Niillä siloitetaan erityisesti otsa- ja silmäkulmaryppyjä. Botoxin suosiosta kertoo jotain se, että luontoäidin kurtistamat nelikymppiset naisnäyttelijät ovat Hollywoodissa hävinneet sukupuuttoon.

Clostridium botulinum –bakteerin itiöt tuottavat myrkkyä, joka on yksi luonnon tappavimmista yhdisteistä. Vain muutama milligramman miljoonasosa riittää sairastuttamaan ihmisen. Ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri viihtyy elintarvikkeissa, kuten kotitekoisissa säilykkeissä ja tyhjiöpakatussa savukalassa.