Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on löytänyt reseptorin, jonka ansiosta ihminen tunnistaa valkuaisaineiden rakenneosien, aminohappojen, maun. Reseptorin toiminta on kytköksissä viidenteen perusmakuun, umamiin, kertoo Howard Hughes –instituutin

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on löytänyt reseptorin, jonka ansiosta ihminen tunnistaa valkuaisaineiden rakenneosien, aminohappojen, maun. Reseptorin toiminta on kytköksissä viidenteen perusmakuun, umamiin, kertoo Howard Hughes –instituutin lehdistötiedote. Meheväksi suomennettu umami on glutamiinihapon ja sen suolojen, kuten natriumglutamaatin aiheuttama aistimus suussa. Se maistuu mm. lihaliemissä, aasialaisissa kalaliemissä, soijassa sekä pizzoissa ja pastoissa

Umamin lisäksi ihminen tunnistaa makean, happaman, suolaisen ja karvaan. Makuelämys syntyy kolmen eri tekijän vaikutuksesta: suun ja kielen makureseptorien aistimuksista, nenän erottamasta hajusta sekä suussamme aistittavasta suutuntumasta.

Aiemmin on löydetty makureseptorit makealle ja karvaalle. Charles Zukerin johtama ryhmä pureutui T1R-reseptoriperheeseen. Sopiva yhdistelmä tuottaa tietyn maun. Reseptorit T1R1 ja T1R3 auttavat maistamaan aminohappoja.