Ihmisen malarialoinen kehittyi gorillan vastaavasta loisesta yhden ainoan kerran tapahtuneessa siirtymässä isännästä toiseen.

Ihmisen malarialoisen (Plasmodium falciparum) evoluutiosta on käyty paljon keskustelua. Alabaman yliopiston tutkija Beatrice Hahnin mukaan ihmisen malarialoinen kehittyi yhdellä kertaa gorillan malarialoisesta. Tutkimuksen julkaisi Nature.

Hahn kollegoineen teki dna-analyysin lähes 3000 ulostenäytteestä, jotka olivat peräisin eri lajeja edustavista luonnonvaraisista afrikkalaisista apinoista. Kävi ilmi, että P. falciparum on peräisin gorillalta, eikä esimerkiksi simpanssista, kuten vielä äskettäin on arveltu.

Ihmisen malarialoisesta on useita eri kantoja. Näyttää siltä, että kaikki ne ovat samaa alkuperää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edelleen on epäselvää, milloin gorillan P. falciparum siirtyi ihmispopulaatioon ja voivatko nykyiset apinat olla edelleen ihmisten infektion lähde. On esitetty, että malarialoisen vähäinen geneettinen monimuotoisuus heijastaisi suhteellisen äskettäistä siirtymistä gorillasta ihmiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hahnin mukaan tämä geneettinen pullonkaula on ennemminkin seurausta siitä, että siirtymä tapahtui vain yhden kerran lajista toiseen. Tapahtuman ajoittaminen on vaikeaa ilman luotettavaa tietoa muista Plasmodium-loisten kehitysvaiheista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla