Malariaa levittävillä Anopheles -suvun sääskillä on erikoistuneita hajuaistinsoluja, jotka ovat herkkiä ihmisen hien sisältämälle molykyylille, 4-metyylifenolille. Hikitunnistin toimii vain veri-ateriaa tarvitsevilla naarassääskillä, joiden on aiemmin ...

Malariaa levittävillä Anopheles -suvun sääskillä on erikoistuneita hajuaistinsoluja, jotka ovat herkkiä ihmisen hien sisältämälle molykyylille, 4-metyylifenolille. Hikitunnistin toimii vain veri-ateriaa tarvitsevilla naarassääskillä, joiden on aiemmin arveltu suunnistavan saaliin luo lähinnä hiilidioksin ja lämpösäteilyn perusteella. Havaintoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää siivekkäiden torjunnassa.

Työ tehtiin banaanikärpäsen hermosoluilla, koska niitä helppo tutkia laboratorio-oloissa. Soluihin siirrettiin malariasääsken geenejä, jotka tuottavat erikoistuneita hajureseptoreita. Yksi reseptoreista, AgOr1, herkistyi ainoastaan ihmishien 4-metyylifenolille. AgOr1 esiintyy luonnostaan vain naarashyttysillä. Yalen yliopiston tutkimuksesta kertoi Nature.

Anopheles -suvun horkkasääskien levittämä malaria tappaa 2-4 miljoonaa ihmistä joka vuosi. Anopheles-sääskiä esiintyy myös Suomessa, mutta ne eivät pohjoisissa sääoloissa pysty levittämään tautia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla