Malariaa levittävä Anopheles gambiae -hyttynen. Kuva: <span class="photographer">James Gathany</span>
Malariaa levittävä Anopheles gambiae -hyttynen. Kuva: James Gathany

Tauti voisi rokotteella vähetä liki kolmanneksen.

Malariaa vastaan vuosia kehitetty rokote suojaa lapsia vain osittain, mutta se antaa kuitenkin toivoa kamppailussa malariaa vastaan. Tutkija Peter Greenwood arvioi BBC:n verkkosivulla, että rokote voisi vähentää malariatapauksia noin 30 prosenttia. Tulokset julkaisi lääketieteellinen aikakauslehti Lancet.

Rokotetta on kokeiltu 15 000 lapsella seitsemässä Afrikan maassa. Rokotteen saaneista lapsista nuorimmat olivat viiden kuukauden ikäisiä ja vanhimmat puolentoista vuoden ikäisiä.

Yksi ryhmä lapsista sai rokotteen kolmesti kuukauden välein ja tehosterokotuksen puolentoista vuoden päästä. Toinen kolme rokotetta saanut ryhmä jäi ilman tehosterokotetta. Kolmas ryhmä oli vertailuryhmä, joka ei saanut oikeaa rokotetta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rokotetta saaneiden lasten vastustuskyky malariaa vastaan parani, ja suoja oli parhaimmillaan 46 prosenttia. Rokotteen teho kuitenkin heikkeni seurannan aikana, joten tehosterokote oli tarpeellinen. Rokotteen pitää läpäistä vielä lisäkokeita, ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Malaria tappaa vuosittain yli 600 000 ihmistä. Valtaosa uhreista on alle viisivuotiaita lapsia, Maailman terveysjärjestö arvioi. Malaria tappaa päivittäin noin 1 300 lasta Saharasta etelään sijaitsevissa Afrikan maissa.

Malariaa aiheuttaa Plasmodium-loinen, joka siirtyy ihmiseen hyttysen pistoksesta. Ihmiskehossa loiset päätyvät ensin maksaan, jossa ne lisääntyvät ja josta ne jatkavat verenkiertoon.

Malarian oireet ilmenevät 10–15 päivää pureman jälkeen. Niihin kuuluvat kuume, päänsärky ja oksentaminen.

Hoitamaton tauti muuttuu nopeasti hengenvaaralliseksi, koska se estää veren kiertämisen kehon tärkeimpiin elimiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla