Rokote sisältää kokonaisia mutta heikennettyjä malarialoisia.
Rokote sisältää kokonaisia mutta heikennettyjä malarialoisia.

Mutta rokotetta piti pistää viisi annosta suoneen.

Pitkään on tiedetty, että malarialta voi saada suojan, jos pistättää itseään lukuisia kertoja hyttysillä, joissa on säteilyttämällä heikennettyjä malarialoisia. Nyt tutkijat matkivat hyttystä ja pistivät heikennettyjä malarialoisia suoraan ihmisten suoneen. Syntyi hyvä suoja ja ilman pahoja sivuvaikutuksia mutta ikävä kyllä vain, jos pistos toistettiin viiteen eri otteeseen. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen julkaisi Science-lehti.

Malaria on nykymaailman pahimpia tartuntatauteja. Torjunta-aineista ja malarialääkkeistä huolimatta se aiheutti esimerkiksi vuonna 2010 noin 220 miljoonaa sairautta ja tappoi arviosta riippuen 0,66–1,24 miljoonaa ihmistä. Tehokasta rokotetta on ollut vaikea saada aikaan. Parhaat malarialoisen osia sisältävät modernit rokotteet ovat kokeissa suojanneet vain 30–50 prosentilta tartunnoilta.

Robert Seder Yhdysvaltain kansanterveyslaitoksesta NIH:sta työtovereineen päätti kokeilla vanhanaikaisempaa keinoa: rokottamista kokonaisilla mutta heikennetyillä malarialoisilla. Ensimmäisten ihmiskokeiden mukaan se oli turvallista, mutta ihon alle tai ihon sisään annetut pistokset eivät juuri suojanneet malarialta. Apinakokeissa selvisi, että suojan saamiseksi loiset pitänee tuikata malariahyttysen tapaan suoraan verisuoneen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Apinahavainnosta rohkaistuneina Seder ja kollegat aloittivat ykkösvaiheen kliiniset kokeet eli tehokkaan annoskoon, turvallisuuden ja sivuvaikutusten selvittämisen pienellä ihmisryhmällä. Heikennettyjen loisten pistäminen suoneen osoittautui turvalliseksi, eikä pahoja sivuvaikutuksia syntynyt. Viisi erillistä pistosannosta riitti suojaamaan kaikki kuusi tuon määrän saanutta koehenkilöä malarialta, kun tartuttamista kokeiltiin laboratorio-oloissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat aikovat seuraavaksi selvittää, miten kauan rokotteesta saatu suoja kestää sekä voisiko rokotteen antamista yhtään helpottaa. Viisi suonensisäistä annosta ei kuulosta kovin käytännölliseltä etenkään köyhissä kehitysmaaoloissa, missä malaria on pahimmillaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla