Maalle noussut mangrovekala. Kuva: University of Guelph
Maalle noussut mangrovekala. Kuva: University of Guelph

Maalla jäähdyttely todettiin ensi kertaa kaloilla.

Kun ihmiset haluavat vilvoitella, he hyppäävät veteen, mutta pienen trooppisen kalan on havaittu hyppäävän vilvoittelemaan maalle. Kanadalaisen Guelphin yliopiston tutkijat osoittivat, että maalla kalan ruumiinlämpö laskee hyvin nopeasti, minkä jälkeen se voi palata veteen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun minkään kalan on havaittu hakeutuvan maalle jäähdyttääkseen itseään. Samaisen mangrovekalan (Kryptolebias marmoratus) tiedetään hyppäävän maalle herkästi, jos vesi muuttuu liian happamaksi tai jos veden hiilidioksidipitoisuus nousee kovin korkeaksi.

Tutkijoiden löytö on järkeenkäypä, sillä mangrovesoilla veden lämpötila voi nousta niin korkeaksi, että kalat kuolevat tai saavat neurologisia vaurioita. Tutkijat halusivat kuitenkin testata ideaa, sillä kalan trooppisella esiintymisalueella myös ilman lämpötila ja ilmankosteus voivat nousta hyvin korkeaksi. Onko kaloille siis mitään hyötyä hypätä vedestä ilmastoon, joka on lähes yhtä lämmintä kuin vesi ja jossa ilmankosteus on korkea?

Selvittääkseen asian tutkijat veivät kaloja laboratorioon ja lämmittivät vettä vähitellen. He havaitsivat, että veden saavutettua 36 astetta, kalat kävivät levottomiksi ja 38 asteessa ne alkoivat hyppiä maalle. Kun tutkijat kuvasivat maalle nousseita kaloja lämpökameralla, he havaitsivat, että kalat jäähtyivät 30 sekunnissa lähelle uuden ympäristön lämpötilaa, vaikka ilmankosteus olisi korkea. Minuutissa ne olivat viileämpiä kuin ympäristönsä, mitä ilmiötä tutkijat eivät osaa tyhjentävästi selittää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen julkaisi Biology Letters.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla