Paikoin jopa puolet jäätikön paksuuntumisesta aiheutuu sen alapuolella virtaavien pohjavesien jäätymisestä.

Jäätiköiden on uskottu kasvavan vain lumen avulla. Jäätikölle satanut lumi tiivistyy ja muuttuu lopulta jääksi, mikä kasvattaa sekä jäätikön paksuutta että sen pinta-alaa.

Jäätikköä nakertaa puolestaan jään sulaminen ja haihtuminen. Jotta jäätikkö pysyi samankokoisena, täytyy lumisateiden korvata kato.

Mutta mannerjää ei muodostukaan pelkästään lumisateista. Kansainvälinen tutkimusryhmä havaitsi yllättäen, että Etelämantereen itäisellä jäätiköllä mannerjää kasvaa paitsi päältä, myös alta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paikoin peräti puolet mannerjään paksuuntumisesta aiheutuikin siitä, että sen alla virtaavia pohjavesiä jäätyi kiinni jäätikköön. Keskimäärin noin neljännes kasvusta tapahtui jäätikön pohjasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jatkuva veden jäätyminen jäätikön alapuolelle saa aikaan pullistumia ja muuttaa jään virtaamisen luonnetta tavalla, jota ei ole huomioitu nykyisissä jäätikkömalleissa. Tutkijoiden mukaan ilmiö on nyt otettava huomioon Etelämantereen lisäksi Grönlannin jäätiköllä.

Mannerjäätiköiden rakenteen ymmärtäminen on tärkeää erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksien arvioimiseksi.

Tutkijat ympäri maailman ovat jo pitkään yrittäneet ennustaa, mitä vauhtia mannerjäät sulavat ja miten sulaminen vaikuttaa merenpintaan.

Tutkimuksen julkaisi Science-lehden verkkoversio.

Lue Tiede-lehdestä myös Jani Kaaron artikkeli Etelämantereen jääjärvistä


Sisältö jatkuu mainoksen alla