Henkilöautolla on ajettava vuodessa yli 400 000 kilometriä, jotta sen vesistöjä happamoittava vaikutusta vastaisi yhden lehmän vuosittaisia päästöjä, kertoo tutkija Pasi Mattila Elintarvik...

Henkilöautolla on ajettava vuodessa yli 400 000 kilometriä, jotta sen vesistöjä happamoittava vaikutusta vastaisi yhden lehmän vuosittaisia päästöjä, kertoo tutkija Pasi Mattila Elintarviketuotanto ja ympäristö -lehdessä. Viime vuosiin asti liikenne on ollut maataloutta pahempi happamoittaja, mutta uusien katalysaattoriautojen rynnistys on tasoittanut tilannetta.

Karjataloudessa syntyy päästöjä, kun lannan sisältämä typpi haihtuu ilmaan ammoniakkina. Se taas laskeutuu maahan tai vesistöön ja aiheuttaa happamoitumista.

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa MTT:ssä työskentelevän Mattilan mukaan on kuitenkin vaikea arvioida kumpi kuormittaa enemmän, lehmä vai auto. Happamoitumisen lisäksi puntarissa ovat vesistöjen rehevöityminen, kasvihuonekaasupäästöt ja pakokaasujen hiukkaspäästöt.







Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla