Yhdysvalloissa on kehitetty hiirikanta, joka sinnittelee väsymättä juoksupyörässä kaksinkertaisen matkan verrattuna normaaleihin lajitovereihinsa. Superkestävyys saatiin aikaan parantamalla yhden geenin toimintaa. Geeni tuottaa runsaasti PPAR-delta-va...

Yhdysvalloissa on kehitetty hiirikanta, joka sinnittelee väsymättä juoksupyörässä kaksinkertaisen matkan verrattuna normaaleihin lajitovereihinsa. Superkestävyys saatiin aikaan parantamalla yhden geenin toimintaa. Geeni tuottaa runsaasti PPAR-delta-valkuaisainetta, jonka ansiosta hiirillä on enemmän hitaita lihassoluja ja niissä paljon solun "voimalaitoksia", mitokondrioita. Proteiinilisä pitää myös maratonhiirien kilot kurissa, koska mitokondrioiden armeija polttaa paljon rasvaa.

Hitaissa lihassoluissa on runsaasti aerobisesti ahertavia entsyymejä. Näin energiaa syntyy tasaiseen tahtiin ja sitä riittää pitkään. Hitaille soluille on käyttöä kestävyysurheilussa. Ihmisen nopeuteen ja kestävyyteen vaikuttaa kaikkein eniten lihassolujen laatu, joka on peritty ominaisuus.

Tutkimuksen tuloksena kehitetty lääkeaine saattaisi kiinnostaa kestävyysurheilijoita, vaikka sen alkuperäisenä kohteena ovatkin rasva-aineenvaihdunnan häiriötä potevat ihmiset.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Plos Biology.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla