Marihuanasätkien säännöllinen polttaminen heikentää menestystä älykkyystesteissä, väittää tuore kanadalaistutkimus. Älykkyysosamäärä hiipuu niillä, jotka polttavat yli vii...

Marihuanasätkien säännöllinen polttaminen heikentää menestystä älykkyystesteissä, väittää tuore kanadalaistutkimus. Älykkyysosamäärä hiipuu niillä, jotka polttavat yli viisi sätkää viikossa. Vähäisemmästä tai aiemmasta kannabiksen pitkäaikaiskäytöstä ei näyttäisi olevan haittaa.

Seurantatutkimuksessa oli mukana 70 koehenkilöä. Kaikki ottivat osaa älykkyystestiin ennen marihuanaan tutustumista 9-12–vuotiaina ja uudestaan parikymppisinä. Joukosta löytyi hevijuusereita, satunnaisia tai entisiä käyttäjiä ja raittiita. Joukon älykkyysosamäärän keskiarvo oli tutkimuksen päättyessä 109,1, hevijuusereilla se oli pudonnut 4,1 pistettä. Muissa ryhmissä ÄO:n numeroarvo oli hieman noussut.

Ottawan Carletonin yliopiston psykologit suhtautuvat varovaisesti tuloksiinsa, koska koehenkilöiden joukko on pieni ja tiedot poltetun marihuanan määristä perustuvat ihmisten omaan ilmoitukseen. Vaikka vasta runsas käyttö osoittautui haitalliseksi ja toisaalta pitkäaikaisvaikutukset loistivat poissaolollaan, pienetkin kannabismäärät saattavat verottaa muistia ja huomiokykyä, tutkijaryhmä muistuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla