Kotimaisista marjoista voi löytyä apu suolistosairauksien, kuten turistiripuliin. Monien marjojen sisältämä fenolipolymeeri, ellagitanniini estää salmonellan, stafylokokki- ja kampylobakteerin kasvua. Listeriaan marjojen fenoleilla ei ole juuri vaikutu...

Kotimaisista marjoista voi löytyä apu suolistosairauksien, kuten turistiripuliin. Monien marjojen sisältämä fenolipolymeeri, ellagitanniini estää salmonellan, stafylokokki- ja kampylobakteerin kasvua. Listeriaan marjojen fenoleilla ei ole juuri vaikutusta. Eniten ellagitanniinia löytyy lakasta, vadelmasta, mesimarjasta ja mansikasta.

"Meitä yllätti ja innosti erityisesti havainto, että vatsan toiminnalle suotuisat probiootit eivät ole herkkiä marjoille, mutta haitalliset bakteerit ovat. Marjat voivatkin siten ehkäistä haitallisten bakteerien toimintaa. Marjojen antimikrobiset ominaisuudet myös säilyvät hyvin esimerkiksi pakastettaessa", kertoo tutkimusta johtanut Riitta Puupponen-Pimiä VTT Biotekniikasta.

Tulokset saatiin VTT Biotekniikan ja Helsingin yliopiston projektissa, joka kuuluu Tekesin Elintarvikkeet ja terveys –teknologiaohjelmaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla