Näillä eväillä mies pysyy terveenä. Kuva: Wikimedia Commons
Näillä eväillä mies pysyy terveenä. Kuva: Wikimedia Commons

Hedelmistä ja vihanneksista ei vastaavaa hyötyä havaittu.

Paljon marjoja syövät suomalaismiehet saattavat säästyä aikuistyypin diabetekselta tai ainakin sairastua siihen epätodennäköisemmin kuin muut. Sen sijaan hedelmät ja vihannekset eivät ole yhtä merkittäviä diabeteksen ehkäisijöitä heille, tuore suomalaistutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu 2 300 kuopiolaismiehen terveystietoihin. Miehillä ei ollut diabetesta eikä siihen viittaavia muutoksia vuosina 1984–1989, jolloin miehet olivat 42–60-vuotiaita.

Miehiä seurattiin yhdeksäntoista vuotta, ja tänä aikana heistä runsaat 400 sairastui aikuistyypin diabetekseen. Kun tiedot diabeteksista yhdistettiin miesten ruokavaliotietoihin, analyysi osoitti sairastumisriskin pienimmäksi miehillä, jotka söivät eniten marjoja. Verrattuna vähiten marjoja syöviin heidän diabetesriskinsä oli noin kolmanneksen pienempi.

Vihannekset ja hedelmät eivät juurikaan vaikuttaneet miesten diabetesriskiin, mikä on yllättävää, sillä niiden terveellisyys on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa. Onkin mahdollista, että miehet eivät syöneet hedelmiä ja vihanneksia tarpeeksi, jotta vaikutus olisi näkynyt. Osuutta on varmasti silläkin, että analyysista rajattiin pois peruna ja mehut.

Tutkimusta johti Jaakko Mursu Itä-Suomen yliopistosta. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

kytoann
Seuraa 
Viestejä1927
Liittynyt16.3.2005

Marjat suojaavat miestä diabetekselta

SamikoKu 25.01.2014 klo 16:40 lokki 25.01.2014 klo 15:49 Ehkä tulos kertoikin enemmän marjanpoiminnan ja siihen liittyvän elämäntavan vaikutuksista, kuin marjojen syönnistä, joka onkin seurausta edellisestä. Erittäin validi pointti muuten. Muutama tunti mettässä tarpomista viikossa varmasti pienetää riskiä ja parantaa terveyttä. Varmasti, mutta kaikki jotka syövät marjoja eivät poimi niitä. Toisaalta jotkut innokkaatkin marjastajat syövät niitä hyvin vähän. Olikohan näitä seikkoja tutkimuksessa...
Lue kommentti

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Marjat suojaavat miestä diabetekselta

lokki 25.01.2014 klo 15:49 Ehkä tulos kertoikin enemmän marjanpoiminnan ja siihen liittyvän elämäntavan vaikutuksista, kuin marjojen syönnistä, joka onkin seurausta edellisestä. Erittäin validi pointti muuten. Muutama tunti mettässä tarpomista viikossa varmasti pienetää riskiä ja parantaa terveyttä.
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski