Curiosity analysoi näytteen sisällön paikan päällä.

Nasan Mars-mönkijä Curiosity analysoi ensimmäisen punaiselta planeetalta kauhaistun maanäyttteen ja paljasti, että pinnan hieno aines sisältää useita prosentteja vettä. Tulos julkaistiin Science-lehdessä.

"Noin kaksi prosenttia Marsin pinta-aineksesta on vettä. Se on suuri varanto ja tieteellisesti kiinnostava", sanoo tutkimusartikkelin pääkirjoittaja Laurie Leshin Rensselaerin teknillisestä tutkimuslaitoksesta. Lämmitettäessä näytteestä erkani myös hiilidioksidia, happea ja rikkiyhdisteitä.

Curiosity laskeutui Marsin Gale-kraatteriin elokuussa 2012. Sen tehtävänä on vastata kysymykseen, onko Marsissa voinut joskus olla elämää. Jotta vastaus voitaisiin saada, Curiosity on ensimmäisenä Mars-mönkijänä varustettu laitteilla, joilla se pystyy sekä keräämään maanäytteitä että tutkimaan niitä. Käytössä on muun muassa kaasukromatografi, massaspektrometri ja laserspektrometri. Niillä Curiosity pystyy määrittämään suuren joukon kemiallsia yhdisteitä ja laskemaan eri isotooppien osuudet aineesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäinen analyysi todisti myös mönkijän ja sen laitteiston toimintakyvyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä31287
Paul M
Lieneekö varusteena mikroskooppia?

Ei varsinaista mikroskooppia, mutta robotin kädessä olevalla MAHLI-kameralla voi ottaa lähikuvia  14 µm:n resoluutiolla.

Luulisi olevan hyvää tietoa marsperän moskan pienhiukkasten rakenne. Jos sieltä löytyisi vaikka kuivunut kärpänen, olisi se melko varma tieto elämästä. Eikä tarvitsisi olla kuin pala karvaista jalkaa. Sekin riittäisi.

Marsilainen kärpänen olisi kova havainto, mutta toistaseksi Mars on ollut hyönteistutkijoille aika köyhä ympäristö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla