Kuva: <span class="photographer">Corbis RF.</span>
Kuva: Corbis RF.

Se mikä kelpaa kuukävelylle, ei passaa Marsiin. Paineistettu puku, jota on käytetty avaruudessa Apollo-lennoista lähtien, on aivan liian painava, kömpelö ja onnettomuuksille altis Marsin tutkimiseen. Se aiotaan korvata tiukoilla trikoilla.

Se mikä kelpaa kuukävelylle, ei kelpaa Marsiin. Paineistettu puku, jota on käytetty avaruudessa Apollo-lennoista lähtien, on aivan liian painava, kömpelö ja onnettomuuksille altis Marsin tutkimiseen. Se aiotaan korvata tiukoilla trikoilla.

Avaruustrikoot (The Mechanical Counter Pressure suit) perustuvat ideaan, jonka Paul Webb esitti jo vuonna 1968. Lycran kaltaisesta aineesta valmistettu puku puristaa kehoa viisi kertaa lujempaa kuin kaupasta saatavat tukisukat. Näin syntyy mekaaninen paine. ”Pukua on kieltämättä vaikea saada päälle”, sanoo Webb Naturen verkkouutisessa. Mutta se on todettu painekammiossa tehdyissä kokeissa mukavaksi. Lisäksi asu pitää ihmisen hengissä, vaikka siihen tulisi pieni repeämäkin. Kaiken kukkuraksi se painaa vain 39 kiloa, joka on vähän verrattuna nykyisiin 180 kilon painoisiin avaruuspukuihin. Toisaalta avaruustrikoiden käyttäjä tarvitsee lisäksi päällyspuvun, joka pitää huolta lämpötasapainosta ja suojelee avaruuden hiukkassäteilyltä.

Samanlaisia avaruustrikoita, jotka on kehittänyt australialainen James Waldie, on testattu Mars Desert Research Stationilla Utahissa. Astronautteja erämaassa teeskentelevät koehenkilöt pitävät pukua nykyisiä pukuja käytännöllisempinä ja viileimpinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat keskustelivat tulevaisuuden avaruuspuvuista tämän kuun alussa Mars Societyn Coloradossa järjestämässä kahdeksannessa kansainvälisessä tapaamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla