Kiinan luotaimesta Tianwen-1:stä saatiin otettua kuva avaruudessa jo alkumatkasta, kun pieni kamera irrotettiin luotaimesta noin 24 miljoonan kilometrin päässä maapallosta. Kuva: <span class="photographer">CNSA</span>
Kiinan luotaimesta Tianwen-1:stä saatiin otettua kuva avaruudessa jo alkumatkasta, kun pieni kamera irrotettiin luotaimesta noin 24 miljoonan kilometrin päässä maapallosta. Kuva: CNSA
Arabiemiraattien luotain Al-Amal asettui  Marsin kiertoradalle. Havainnekuva on tehty etukäteen kuvaamaan saapumista. Kuva: MBRSC
Arabiemiraattien luotain Al-Amal asettui Marsin kiertoradalle. Havainnekuva on tehty etukäteen kuvaamaan saapumista. Kuva: MBRSC
Nasan iso mönkijä Perseverance etsii Marsista elämän merkkejä usein eri laittein. Kuva: Nasa
Nasan iso mönkijä Perseverance etsii Marsista elämän merkkejä usein eri laittein. Kuva: Nasa

Kiinan ja Arabiemiraattien luotaimet pääsivät jo kohteeseen, ja pian ne saavat seuraa Yhdyvalloista.

Kiinan iso kolmiosainen luotain Tianwen-1 jarrutti ja asettui Marsin kiertoradalle keskiviikkona. Tiistaina sinne oli jo ehättänyt Arabiemiraattien luotain Al-Amal, suomeksi Toivo.

Lento on Kiinan ensimmäinen itsenäinen lento Marsiin. Maa yritti päästä Marsiin luotaimella yhdessä Venäjän kanssa vuonna 2011, mutta se epäonnistui heti lähdön jälkeen.

Arabiemiraatit ja Kiina ovat viides ja kuudes maa tai organisaatio, jotka ovat saaneet laitteensa onnistuneesti Marsiin. Muita ovat Yhdysvallat, Neuvostoliitto eli nykyinen Venäjä, Euroopan avaruusjärjestö Esa ja Intia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tianwen-1:ssä on kolme osaa: satelliitti, laskeutuja ja sen mukana mönkijä. Laskeutuja ja mönkijä viedään Marsin pintaan myöhemmin keväällä, oletettavasti toukokuussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tianwen 1:n lennonjohto on valinnut laskeutujan paikaksi Utopia Planitian alueen. Samoille seuduille laskeutui jo vuonna 1976 Yhdysvaltain Viking 2-luotain.

Laskeutuja laitetaan kulkemaan alas ramppia pitkin Marsin pinnalle. Sille ei vielä ole annettu nimeä.

Se kuitenkin taivaltaa Marsin pinnalla ainakin 90 päivää. Jos Kiina onnistuu tässä, on se toinen maa, joka on saanut mönkijän liikkeelle Marsissa.

Yhdysvallat sai ensimmäisen mönkijän Marsiin jo 1996. Se oli kenkälaatikon kokoinen ja nimeltään Sojourner.

Kiina ei tälläkään kertaa kertonut maailmalle, milloin luotain alkaa jarruttaa kiertoradalle päästäkseen. Se osattiin kuitenkin päätellä melko tarkasti länsimaissa.

Tietoja koottiin Kiinan lennonjohdon ja luotaimen välisestä radioviestinnästä, kertoo verkkosivu Space.com.

Arabiemiraattien Al-Amal kiertää Marsia soikealla radalla ja niin korkealla, että se voi mitata samalla kertaa isoja osia Marsin kaasukehästä. Se kohoaa Marsin päiväntasaajan yläpuolelle joka 55. tunti.

Yksi kierros Marsin ympäri kestää yhdeksän päivää. Luotain saa kuvattua laitteillaan melko nopeasti minkä tahansa paikan Marsista.

Nykyiset Marsin satelliitit näkevät kerrallaan paljon pienempiä osia Marsista. Punaista planeettaa kiersi ennen Toivoa ja myös nyt peräti kuusi toimivaa ja erilaista satelliittia.

Planeettojen tutkijat tuntevat pian Al-Amalin ansiosta Marsin kaasukehän yhä paremmin. Luotain tutkii muun muassa vedyn ja hapen kulkeutumista kaasukehän eri kerroksissa.

Luotaimen kolme tärkeintä laitetta mittaavat kaikki Marsin kaasukehää. Yksi laite mittaa Marsin kaasukehää eri aallonpituuksilla aina infrapunasta ultraviolettiin.

Näin kaasukehästä saadaan kattava kuva, kertoi New Scientistin mukaan Omran Sharaf Dubain lennonjohdosta, joka tunnetaan myös nimellä Mohammed bin Rashidin avaruuskeskus (MBRSC).

”Toivottavasti syyskuussa meillä alkaa olla koottua tietoa Marsin kaasukehästä. Siis sellaista dataa, jonka voimme jakaa”, Sharaf sanoo.

Saamme Al-Amalin avulla esimerkiksi jatkuvia säätiedotuksia Marsista. Se kuulostaa huvittavalta, mutta Marsin pinnalla on herkkiä laitteita.

Nytkin siellä on kaksi toimivaa laitetta, Yhdysvaltain mönkijä Curiosity ja laskeutuja Insight. Niitä kannattaa suojata esimerkiksi, kun Marsin ikävä hiekkamyrsky lähestyy.

Yhdysvaltain mönkijän on määrä saapua Marsiin viikon päästä eli 18. helmikuuta. Se lähti matkaan Maasta viime heinäkuussa.

Vilskettä siis riittää Marsin kiertoradalla. Tällaista ei ole ennen nähty avaruusluotainten historiassa.

Yhdysvaltalainen mönkijä Perseverance, suomeksi Sisu, viedään heti alas. Persevarence painaa yli tuhat kiloa. Silti sen pitäisi tömähtää Marsin pintaan keijumaisen kevyesti. Tässä auttavat lukuisat jarruvarjot ja -raketit.

Kokemusta tästä on. Nasa sai elokuussa 2012 Marsin pinnalle tällä tapaa ison mönkijän Curiosityn. Se on kulkenut Marsissa jo yli 24 kilometrin matkan.

bovè ßæýñ
Seuraa 
Viestejä13956

jaho kirjoitti:
Mars on ainoa tunnettu planeetta, jota asuttaa tiettävästi vain robotit.

Kyllä. Tähän on tultu. Eikä edes ole huono vitsi kyseessä. 

Nyt on sellainen kuhina avaruuden valloituksessa että oikein kiherryttää ajatus minkälaisessa tilanteessa ollaan 20 vuoden kuluttua. 

Vincit qui se vincit

Sisältö jatkuu mainoksen alla