Juuri Marsin pinnan alla saattaa olla jäätä. Kuva: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO
Juuri Marsin pinnan alla saattaa olla jäätä. Kuva: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO

Löytö voi vaikuttaa siihen, minne ensimmäinen miehitetty Mars-lento suuntaa.

Isoja määriä vettä on löytynyt heti pinnan alta Marsin jättimäisestä kanjonista Valles Marinerisista. Veden löysi Marsin kiertoradalta Marsia luottava satelliitti ExoMars.

Satelliitti on osa Euroopan avaruusjärjestön Esan ja Venäjän avaruusjärjestön yhteistä hanketta.

Satelliitissa on laite, joka kartoittaa vedyn määrää Marsin maaperän ylimmässä maakerroksessa, alle metrin syvyydessä Marsin pinnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vesi koostyy vedystä ja hapesta, ja vedyn määrä Marsin maaperässä on selvä vihje veden olemassolosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marsin vesistä suurin osa sijaitsee planeetan kylmillä napa-alueilla. Näin on tähän asti luultu. Vesijäätä ei ole löytynyt pinnalta lähellä päiväntasaajan leveyksiä.

Pinnan lämpötilat ja muut olot eivät suosi veden säilymistä Marsin keskileveyksillä.

Eri satelliitit ovat aiemmin etsineet merkkejä vedestä pinnan lähellä. Se olisi sitoutunut Marsin pölyyn tai sen kivien mineraaleihin.

”Näimme laitteillamme pintapölyn alapuolelle noin metrin syvyyteen. Näin saatoimme paikantaa vettä sisältäviä ’keitaita’, jota ei voitu havaita muilla laitteilla”, kertoo Esan tiedotteessa tutkija Igor Mitrofanov.

Hän on töissä Venäjän tiedeakatemian avaruustutkimuksen instituutissa Moskovassa. Mitrofanov on vettä etsivän Frend-laitteen päätutkija.

Laite paljasti valtavassa Valles Marineris -kanjonissa vettä sisältävän alueen, joka on suunnilleen Alankomaiden kokoa.

”Jos oletamme että jäljitetty vety on sitoutunut vesimolekyyleihin, näyttää siltä, että jopa 40 prosenttia alueen aineesta heti pinnan alla näyttää olevan vettä.”

”Uskomme, että tämä vesi on jään muodossa", Malakhov sanoo.

Löydetty alue muistuttaa hyvin paljon Maan ikiroudan alueita, joissa vesijää säilyy pysyvästi kuivan maaperän alla. Routa on maapallolla siihen tarpeeksi kylmää.

Marsin näissä osissa havaitut mineraalit ovat sisältäneet tyypillisesti vain muutaman prosentin vettä, siis paljon vähemmän kuin mitä nyt löydettiin. Vesijää ja muukin vesi yleensä haihtuu lämpötilojen ja paineen takia Marsin päiväntasaajan lähellä.

Oikean lämpötilan, paineen ja nesteytyksen yhdistelmää tarvitaan siihen, että vesi ei haihtuisi mineraaleista. Valles Marineriksen kanjonissa onkin jokin erityinen, toistaiseksi tuntematon aineiden yhdistelmä, joka säilöö vettä. Vesi voi myös täydentyä alueella tavalla, jota ei tunneta.

Löydetyn veden myötä Valles Marinerisista tuli yksi lupaava kohde, kun ihminen lopulta menee Marsiin.

 

John Carter
Seuraa 
Viestejä26396

Frend-laite paljasti valtavassa Valles Marineris -kanjonissa vettä sisältävän alueen, joka on suunnilleen Alankomaiden kokoa.

”Jos oletamme että jäljitetty vety on sitoutunut vesimolekyyleihin, näyttää siltä, että jopa 40 prosenttia alueen aineesta heti pinnan alla näyttää olevan vettä.”

Valles Marineris on aurinkokunnan suurin tunnettu vajoama. Se on itä-länsisuunnassa 4 000 kilometriä pitkä, keskimäärin 200 kilometriä leveä ja paikoin 9 kilometriä syvä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Valles_Marineris

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein

Sisältö jatkuu mainoksen alla