Kuva: <span class="photographer">NASA/JPL/MSSS/ASU.</span>
Kuva: NASA/JPL/MSSS/ASU.

Marsin hiekkadyyniin on ilmestynyt uusia joenuomien näköisiä uurteita.

Marsin hiekkadyyniin on ilmestynyt uusia joenuomien näköisiä uurteita.

Punaista planeettaa kiertävä Mars Global Surveyor -luotain (MGS) on kuvannut Punaista planeettaa kahdeksan vuoden ajan. Ennätysmäisen pitkä havaintoaika on mahdollistanut aution ja paikalleen jähmettyneen näköisen maiseman seuraamisen jo neljänä Marsin vuotena. Sen kuvista näkyy muun muassa, että planeetan etelänavan napalakki, joka on enimmäkseen hiilidioksidijäätä, on pienentynyt kolmen vuoden ajan. Tämä viittaa tulevaan ilmastomuutokseen, sillä ohueen kaasukehään haihtuva hiilidioksidi on tehokas kasvihuonekaasu.

Nyt MGS:n kuvista on paljastunut uusia uurteita, jotka muistuttavat joenuomia. Niitä ei näkynyt paikalla 17.7.2002, mutta 27.4.2005 otetussa kuvassa ne ovat. Aikaisemminkin MGS:n kuvista on erotettu tuoreen näköisiä uomia, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun niiden synty on ”nähty”. Kyse ei kuitenkaan todennäköisesti ole vesiryöpyn uurtamista muodostelmista, vaan hiekkavyöryjen tai roudan liikkeiden synnyttämistä painanteista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Vuosien aikaskaalassa syntyvien, uusien uomien ja muiden nopeiden muutosten näkeminen Marsin pinnalla antaa planeetasta aktiivisemman ja dynaamisemman kuvan kuin meillä oli siitä ennen MGS:n havaintoja”, tiivistää Michael Meyer NASAn tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla