Tänne jotkut haluavat matkustaa palaamatta. Kuva: NASA/JPL
Tänne jotkut haluavat matkustaa palaamatta. Kuva: NASA/JPL

Yksi matkaajista syyttää Mars Onea huiputuksesta.

Ihmisiä planeetta Marsin pinnalla jo 2020-luvulla? Siihen pyrkii hanke Mars One. Avaruusinsinöörit ovat arvostelleet kovin sanoin hollantilaisen liikemiehen Bas Lansdorpin Mars One-hanketta. Se alkoi toukokuussa 2012 ja jatkuu yhä.

Marsiin on kovalla mediakohulla jo valittu sata ihmistä. Yksi valituista oli Joseph Roche, kasvatustieteen apulaisprofessori Trinity Collegesta Dublinista Irlannista. Hänellä on tutkinto myös astrofysiikasta.

Roche sanoo, ettei koskaan ottanut hakemusta vakavasti vaan osallistui silkasta uteliaisuudesta. Roche antoi hakua varten vain kymmenminuutisen haastattelun verkkopuhelin Skypen välityksellä ja hankki lääkärintodistuksen itse. Haussa hän ei joutunut psykologisiin testeihin eikä hänen kuntoaan testattu millään lailla, kertoo verkkolehti medium.com.

Esimerkiksi Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa vaatii avaruuslentäjiltä alkajaisiksi tuhat tuntia lentokokemusta.

Julkisuudessa on kerrottu, että Mars One sai koko maailmasta yli 200 000 hakemusta. Oikea luku on Rochen mukaan 2761. Roche ei ole koskaan nähnyt ketään 99 muusta valitusta.

Helmikuussa valitut saivat ohjeet, kuinka käsitellä mediaa. Jos haastattelusta saa rahaa, on siitä annettava 75 prosenttia Mars One -hankkeelle. Valitettujen listalla kärkeen pääsevät Rochen mukaan ne, jotka keräävät hankkeeseen eniten rahaa.
Tv-yhtiö Endemol lopetti neuvottelut Mars Onen kanssa helmikuussa.

Mainossopimuksia ei vielä ole tehty yhdenkään suuren tavaramerkin kanssa.
Mars One sai värvättyä hollantilaisen fysiikan nobelistin Gerard 't Hooftin neuvonantajaksi. Hän tosin on sanonut, että Marsiin ei päästä kymmenessä vaan kymmenissä vuosissa.

"Painajainen on, että ihmiset yhä antavat rahaa tälle hankkeelle, vaikka se kaatuu väistämättä", sanoo Roche. Hanke on kerännyt jo satoja tuhansia dollareita.

Ihmiset voivat ennen pitkää menettää Rochen mukaan luottamuksen Nasaan, ja kukaties, tieteeseen ja tutkimukseen.

Hankeen perustaja Lansdopr vastaa Rochen syytöksiin videolla Youtubessa. Hän väittää, että Rochen syytökset eivät pidä paikkaansa.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855
Liittynyt1.1.2010

Marsin-matkaa kaavailevan hankkeen ympärillä kiehuu

taucalm kirjoitti: JPI 24.03.2015 klo 21:51 No ok. Joko huiputusta, ylioptimismia tai huiputukseksi muuttunutta alunperin ylioptimismia tyyliin: Kun ei onnistu, niin otanpa ainakin vähän hyötyä itselleni. En siis usko, että koko homma välttämättä oli alunperin pelkkä huiputusyritys. Nasa, vai Mars One vai molemmat? NASAn alkuperäinen tehtävä oli Sputnikin aiheuttaman paniikin jälkeen kiriä kiinni Neuvostoliiton etumatka ohjus- ja avaruusteknologiassa. Tämä tehtävä tuli täytettyä viimeistään...
Lue kommentti