Phoenix aloittelee tutkimuksiaan Marsissa. Kuva: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Texas A&M University
Phoenix aloittelee tutkimuksiaan Marsissa. Kuva: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/Texas A&M University

Opportunity-mönkijän herättämä toivo elämästä hiipuu, mutta mitä sanoo Phoenix?

Yhdysvaltalaistutkijat ovat tarkastelleet uudestaan Opportunity-mönkijän aiemmin keräämiä tietoja marsperän neljä miljardia vuotta vanhoista mineraalisakoista, jotka antoivat viitteitä haihtuneesta vedestä ja näin toivoa elämästä muinaisessa Marsissa. Uuden analyysin mukaan vesi lienee kuitenkin ollut liian suolaista ainakin kaikille maassa tavattaville elämänmuodoille.

Harvardin ja Stony Brookin yliopiston tutkijat Nicholas Toscan johdolla laskivat, että Marsin veden aktiivisuus, joka kertoo suolasta "vapaiden" vesimolekyylien osuudesta, oli korkeimmillaankin vain 0,78-0,86. Puhtaan veden aktiivisuus on 1,0 ja esimerkiksi Maan valtamerien noin 0,98. Vain hyvin harvat eliöt ovat sopeutuneet alle 0,85 aktiivisuuteen ja nekin ovat kehittyneet pitkään ajan kuluessa alun perin paljon nirsommista eliöistä.

Uuden tutkimuksen valossa näyttää siis entistä epätodennäköisemmältä, että Marsin olot ovat koskaan olleet suotuisat ainakaan meidän tuntemaamme biokemiaan perustuvan elämän kehittymiselle. Lisää tietoa vedestä – ja elämän mahdollisuuksista – saataneen, kunhan Marsin pohjoiselle pallonpuoliskolle viime sunnuntaina laskeutunut Phoenix-luotain upottaa käsivartensa marsperän jäätikköön.

Tutkimuksen julkaisi Science.

Lisää Phoenixin seikkailuista.