Sinisissä kohdissa vesijääkerros on lähellä ja punaisissa yli 18 sentin syvyydessä. Kuva: <span class="photographer">NASA/JPL/Arizona State University</span>
Sinisissä kohdissa vesijääkerros on lähellä ja punaisissa yli 18 sentin syvyydessä. Kuva: NASA/JPL/Arizona State University

Nyt selvisi, miten syvälle missäkin päin Marsia on porattava, jotta osuisi pinnan alla olevaan jääkerrokseen.

Yhdysvaltalaisten Phoenix-luotaimen laskeutumispaikka Marsissa on valittava tarkasti, jotta sen pora yltäisi Punaisen planeetan pinnan alla olevaan vesijääkerrokseen. Uuden tutkimuksen mukaan sen sijaintisyvyys vaihtelee.

Näyttää selvältä, että Marsin pinnan alla on vesijäätä, mutta sen olemassaolo on aikaisemmin kartoitettu vain 500 kilometrin tarkkuudella. Arizonan valtionyliopiston tutkija Joshua Bandfield tutki asiaa tarkemmin Mars Odyssey –luotaimen havaintojen avulla.

Bandfield tarkkaili Marsin pinnan lämpötilamuutosten nopeutta vuodenajasta toiseen ja päätteli tulosten perusteella, miten syvällä vesijääkerros missäkin kohtaa piileskelee. Menetelmällä erottuvat jalkapallokentän kokoiset yksityiskohdat, kertoo yliopiston tiedote .

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla