Maapallon ydin on kiinteää rautaa, jota ympäröi sula rautakerros. Näyttää siltä, että Marsilla on samanlainen ydin, sanoo planeettatutkija Charles Yoder. On myös mahdollista, että Marsin koko ydin on sula. Uudet tiedot Marsin sisuksen luonteesta perust...

Maapallon ydin on kiinteää rautaa, jota ympäröi sula rautakerros. Näyttää siltä, että Marsilla on samanlainen ydin, sanoo planeettatutkija Charles Yoder. On myös mahdollista, että Marsin koko ydin on sula. Uudet tiedot Marsin sisuksen luonteesta perustuvat radiomittauksiin, joita Mars Global Surveyor –satelliitti teki kolmen vuoden aikana.

Aurinko aiheuttaa Marsiin samanlaisen vuorovesi-ilmiön kuin Maahan. Mars kuitenkin pullistuu vuoroveden takia vain alle sentin. Kun pullistuman laajuus mitataan, voidaan laskea, miten joustava Mars-planeetta on. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo. ”Pullistuma saa avaruusaluksen radan kallistumaan asteen tuhannesosan kuukaudessa”, kertoo planeetatutkija Alex Konopliv Jet Propulsion Laboratoryn tiedotteessa.

Marsia kiertävä Mars Global Surveyor (MGS) mittasi, miten suuren vetovoiman Mars kulloinkin kohdisti alukseen. Kolmen vuoden aikana kertyneet mittaukset kertoivat alukseen kohdistuvan vetovoiman niin tarkasti, että Marsin vuorovesipullistuman vaikutus ja siten myös pullistuman laajuus selvisi. Marsin ytimen kartoittamiseksi edes näin äimistyttävän tarkka mittaus ei kuitenkaan riittänyt.

Niinpä tutkijat yhdistivät MGS:n tulokset Mars Pathfinder-luotaimen havaintoihin. Pathfinderin mittauksista selviää, miten Marsin pyörähdysakselin suunta muuttuu ajan kuluessa. Akselin liikkeistä voidaan päätellä, miten paljon planeetan massaa on keskittynyt sen ytimeen. Ytimen massa ja vuoroveden suuruus yhdessä edellyttävät sulaa tai ainakin osittain sulaa ydintä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla