Maata kiertävää ISS-avaruusasemaa saatetaan käyttää hyväksi, kun 2010-luvulla Marsista tulee ensimmäinen näytekuorma Maahan, avaruusverkkolehti Space....

Maata kiertävää ISS-avaruusasemaa saatetaan käyttää hyväksi, kun 2010-luvulla Marsista tulee ensimmäinen näytekuorma Maahan, avaruusverkkolehti Space.com kertoo.

Näytteiden haku hoidetaan kokonaan luotaimilla. Kun luotaimen robotit ovat kaivaneet sopivia näytteitä ehkä puolen kilon tai yhden kilon verran, alkaa paluumatka. Paluulennon reittiä ei ole vielä päätetty, mutta vaihtoehtoja on monta.

Lähtö Marsista voi tapahtua joko suoraan pinnalta kohti Maata tai siten, että näytteet viedään ensin erityiseen paluurakettiin, joka odottaa Marsia kiertävällä radalla.

Tulo Maahan tarjoaa myös vaihtoehtoja. Luotain voi syöksyä suoraan ilmakehään, jolloin siinä tarvitaan vahvat suojakilvet kuumuutta vastaan. Siksi onkin luultavaa, että paluuraketti jarruttaa vauhtia niin paljon, että näytekapseli jää Maata kiertävälle radalle.

Sieltä sen kävisi poimimassa avaruussukkula, joka tuo näytteet Maahan. Tai sitten sukkula viekin näytteet avaruusasemalle, missä ne voidaan tutkia alustavasti ja näin varmistaa, ettei Maahan saakka tule mitään tosi vaarallista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla