Nainen murehtii Constance Marie Charpentierin maalauksessa Melankolia (1801).Kuva: Wikimedia Commons
Nainen murehtii Constance Marie Charpentierin maalauksessa Melankolia (1801).Kuva: Wikimedia Commons

Eri aivoalueiden tiivis yhteydenpito kertoo taipumuksesta murehtia ongelmia.

Masennusta teini-iässä poteneiden nuorten aikuisten aivoissa eri alueet ovat ylikytkeytyneet toisiinsa. Tämä selvisi, kun Illinois’n yliopiston tutkijat kuvasivat toiminnallisella magneettikuvauslaitteella entisten masennuspotilaiden ja terveiden verrokkien aivoissa esiintyviä kytköksiä.

Ylivilkas yhteydenpito tiedon ja tunteiden käsittelyyn keskittyvien aivoalueiden välillä liittyy tutkijoiden mukaan taipumukseen vatvoa ja murehtia pulmiaan ilman, että niille saa etsityksi ratkaisua. Taipumus vatvoa asioita puolestaan altistaa masennukselle.

Tutkimukseen osallistui 18–23-vuotiaita nuoria aikuisia, joista 30:llä oli masennustaustaa ja 23:lla ei ollut. Tutkijat aikovat seurata nuoria edelleen selvittääkseen, voivatko ylivilkkaat yhteydet aivoissa myös ennustaa vaipumista uudelleen masennukseen.

Tutkimuksen julkaisi PlosOne.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Liittynyt13.11.2009

Masennusherkissä aivoissa on ylivilkkaat yhteydet

BCK 18.09.2014 klo 12:22 Rousseau 01.09.2014 klo 20:31 Tuohan selittääkin sen, minkä takia jotkut pyrkivät hoitamaan tai "hoitamaan" masennustaan turruttamalla aivonsa. Rauhoittavilla tai päihteillä. Sitä äkkiseltään luulisi että masentuneet haluavat piristyä ja täten pitäisi syödä vaikkapa SSRI-lääkkeitä. Mutta jos piristyminen johtaakin vain aivojen aktivoitumiseen, ja tunnekytkökset ovat edelleen voimakkaita, ei mikään ihme että saattaa itsemurhakin houkuttaa kun olotilasta tulee lopulta...
Lue kommentti
kariluoto
Seuraa 
Viestejä165
Liittynyt22.1.2014

Masennusherkissä aivoissa on ylivilkkaat yhteydet

Vaikealla masennuksella ja korkealla kofeiinipitoisuudella on havaittu selvä korrelaatio. Kofeiini kiihdyttää aivotoimintaa 24/7 ja aiheuttaa masennusta, jonka perusteina ovat kofeiinin farmakokinetiikka, ja -dynamiikka, sekä yksilölliset geneettiset ja ympäristötekijät. Kofeiinin kertymisen aiheuttamat hyvinkin vaikeat hoidolle resistentit masennusoireet poistuvat yleensä alle 24 tunnissa neutraloimalla kofeiinijäämiä verenkierrosta kehittämälläni hoitoprotokollalla. Teho on todistettu...
Lue kommentti

In alimentum sanitas.