Sadattuhannet suomalaiset syövät masennuslääkkeitä. Kuva: Getty Images
Sadattuhannet suomalaiset syövät masennuslääkkeitä. Kuva: Getty Images

Lääke alkaa vaikuttaa paljon ennen kuin ihminen huomaa mielialan muutoksia.

Lääkkeiden käytön aloittava masentunut ihminen joutuu odottamaan melko kauan, ennen kuin oireet helpottuvat merkittävästi. Siihen kuluu keskimäärin nelisen viikkoa.

Aina sekään ei tuo helpotusta. Vain joka toinen saa avun ensimmäisestä lääkityksestä.

Vaikka tuntuvaa vaikutusta saa odottaa, lääke voi kuitenkin aloittaa työnsä nopeasti. Tämän osoitti psykiatrian erikoislääkäri Emma Komulainen väitöstutkimuksessaan Helsingin yliopistossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Komulainen tutki työssään, miten masennuslääkkeet vaikuttavat terveiden ja masentuneiden aivojen tapaan käsitellä myönteisiä ja kielteisiä asioita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisissa osatutkimuksissa hän tarkasteli kolmekymmentä tervettä koehenkilöä, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Puolet sai masennuksen hoidossa käytettävää mirtatsapiinia kaksi tuntia ennen magneettikuvausta. Puolet koehenkilöistä kuvattiin ilman lääkitystä.

Toisiin kokeisiin osallistui masennuksesta kärsiviä potilaita. Heidät jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toiset söivät viikon ajan masennuslääke essitalopraamia, toiset lumelääkettä. Sitten heidät kuvattiin magneettikuvauslaitteella.

Kuvausten aikana koehenkilöiden myönteisiä tai kielteisiä tunteita heräteltiin sanoilla ja pienillä tarinoilla. Heidän piti kuvitella, miten kaksi ihmistä keskustelee heistä itsestään käyttäen joko ikäviä sanoja, kuten vastuuton tai itsekäs, tai myönteisiä sanoja, kuten älykäs tai hurmaava.

Tarinat sisälsivät ikäviä tai onnekkaita käänteitä. Ikävässä tarinassa koehenkilö oli esimerkiksi pimeällä kujalla ja uhkaava henkilö tuli häntä vastaan. Positiivisessa tarinassa taas sai kuvitella, miten katselee televisiota ja saa tietää saavansa lottovoiton.

”Tarkoitus oli jäljitellä tosielämän tunnesisältöjä”, Komulainen kertoo.

Komulainen ja hänen työtoverinsa huomasivat masennuspotilaissa selvän eron. Lääkettä saaneiden aivot reagoivat vahvemmin itseen liittyviin myönteisiin sanoihin kuin lumelääkettä saaneiden. Lääkeryhmässä aivot reagoivat samaan tapaan kuin terveillä verrokeilla.

”Lääke siis normalisoi aivojen toimintaa terveemmäksi”, Komulainen päättelee.

Juuri itseen kohdistuvat kielteiset ajattelumallit pitävät yllä masennustilaa. Lääke näytti puuttuvan tällaiseen taipumukseen ainakin aivojen tasolla.

Myös terveiden aivoissa tunteita herättävien asioiden käsittely muuttui. Mirtatsapiini vaimensi reaktioita sekä kielteisiin että myönteisiin sanoihin.

Tarinakokeissa jo yksi annos mirtatsapiinia vaikutti laajasti eri aivoalueiden välisiin toiminnallisiin yhteyksiin. Erityisesti tunnekokemusten kannalta olennaisten alueiden väliset yhteydet voimistuivat tarinoiden myönteisten osien aikana.

Mielialassa ei kuitenkaan havaittu muutoksia. Se ei yllättänyt, sillä masennusoireiden helpottuminen kestää yleensä kauan ja kokeet olivat lyhytaikaisia.

Komulaisen mukaan lääkkeen varhaisten vaikutusten tutkimus auttaa ymmärtämään masennuslääkkeiden toimintamekanismeja.

”Emme vielä tiedä, miksi masennuslääke tehoaa oireisiin vasta myöhemmin, vaikka sen tiedetään vaikuttavan aivojen väittäjäaineisiin hyvin nopeasti”, Komulainen kertoo.

Aivojen varhaisten reaktioiden perusteella voisi myös pyrkiä löytämään merkkejä, jotka kertoisivat, ketkä hoidosta hyötyvät ja ketkä eivät.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä45770

Minijehova kirjoitti:
Käyttäjä kyrsä kirjoitti:
Just niko moomi sano. Jehiksen älylliset kommentit on menny jrkkää alamäkee.

Pidän tuota ihan mahdollisena, sillä luova ajattelu vaatii tuekeseen huumeita, etenkin niitä kovia, ja olen ollut koko vuoden lähes surullisen selvä.

Luoja meitä varjelkoon sinun luovalta ajattelulta, surullisen selvässäkin läikkyy selvästi yli jo osa,

JepajeeMerlinmikälie
Seuraa 
Viestejä1332

Minijehova kirjoitti:
Muutenkaan en ymmärrä mitään suuteluita. Hyi sentään. Haistella voi nuolemattakin ja se suutelu kannattaa pyhittää genitaalialueelle.

Ällöttäviä tapoja teillä ihmisillä.


Et vain osaa. Kannattaa opetella. On nimittäin helpoin tapa saada nainen kiimaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla