Kuva: Kuvap
Kuva: Kuvap

Eläinmalli rohkaisee tutkijoita kokeilemaan ihmisllä, voisiko masennuslääkkeillä parantaa aivohalvauksen saaneen potilaan ennustetta.

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Buck Institute for Age Research ehdottaa uutta strategiaa aivohalvauksen hoitoon.

Jyrsijöillä tehty tutkimus osoittaa, että uusien hermosolujen kasvu eli neurogeneesi dramaattisesti parantaa toimintakykyä aivohalvauksen jälkeen.

Tutkimus viittaa siihen, että neurogeneesiä jyrsijöillä aktivoivat lääkkeet voisivat auttaa aivohalvauksesta kärsiviä ihmisiä ja että näitä lääkkeitä - joihin lukeutuvat muun muassa masennuslääkkeet ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön käytetty litium - sopisivat
Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

"Mitä tämä tutkimus osoittaa vakuuttavammin kuin aiemmin on että uusien neuronien tuotanto aivohalvauksen jälkeen on hyödyllistä jyrsijöillä", tutkija David Greenberg sanoi.

"Olettaen että neurogeneesi on yhtä hyödyllistä ihmisillä, muihin tarkoitukseen hyväksyttyjen ja uusien hermosolujen kasvua aktvivoivaksi jo tiedettyjen lääkkeiden tutkiminen voisi olla hyödyllistä etsittäessä mahdollisia aivohalvauksen hoitokeinoja ihmisille. Esimerkiksi masennuslääkkeitä on usein käytetty hoitamaan aivohalvauksen jälkeistä masennusta, mutta niiden mahdollinen parantava vaikutus itse aivohalvaukseen on vielä epävarma."

Assuming that neurogenesis is also beneficial in humans, drugs approved by the FDA for other purposes and already shown to promote new neuron growth in rodents might be worth studying as a potential treatment for stroke in humans. For example, antidepressants are often used to treat post-stroke depression, but their potential for improving outcome from stroke itself is less certain."

Aiemmat tutkimukset osoittivat että aivot yrittävät paikata itsensä aivohalvauksen jälkeen kasvattamalla uusia neuroneita, mutta aiemmin ei ole ollut selvää näyttöä siitä, että nämä uudet neuronit parantavat aivojen toimintaa.