Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons

Suomalais-italialainen tutkimus valaisi masennuslääke fluoksetiinin vaikutustapaa. Tutkimuksen mukaan lääkkeestä voisi olla apua myös toiminnallisen heikkonäköisyyden hoidossa.

Rottien näkö paranee, jos ne saavat masennuslääke fluoksetiinia samalla kun niiden heikkonäköistä silmää harjoitutetaan, selvisi suomalais-italialaisessa tutkimuksessa, jota johti Helsingin yliopiston professori Eero Castrén.

Tutkijat raportoivat Sciencessä, että fluoksetiini lisää näköaivokuoren muovautumiskykyä. Tutkijat arvelevat lääkkeen vaikuttavan samoin myös muualla aivoissa.

Näköaivokuori soveltuu hyvin aivojen muovautuvuuden tutkimukseen, koska sen kehityksestä tiedetään paljon. Tiedetään esimerkiksi, että lapsuusiän karsastus voi johtaa vahvemman silmän ylivaltaan aivoissa, ellei heikomman silmän yhteyksien kehitystä tueta esimerkiksi peittämällä vahvempi silmä. Korjaus on mahdollista vain rajatun ajan, sillä aivot kangistuvat kypsyessään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fluoksetiini kuitenkin avasi tämän aikaikkunan uudestaan aikuisella rotalla. Se mahdollisti näköaivokuoren pieleen menneiden kytkentöjen muokkauksen lisäämällä BDNF-nimisen hermokasvutekijän vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksinään fluoksetiini ei näköä parantanut, vaan siihen tarvittiin myös harjoitusta. Rotilta peitettiin vahvempi silmä, jotta heikon silmän yhteydet pääsivät vahvistumaan.

Fluoksetiinia ja sen kaltaisia masennuslääkkeitä voitaisiin ehkä ihmiselläkin käyttää toiminnallisen heikkonäköisyyden hoidossa.

Tutkimus auttaa myös ymmärtämään, etteivät lääkkeet yksin paranna masennusta: niiden vaikutus näyttää riippuvan ratkaisevasti ympäristön virikkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla