Kuva: Tom Varco / Wikimedia Commons
Kuva: Tom Varco / Wikimedia Commons

Ssri-lääkitys raskauden edetessä liki tuplaa riskin.

Odottavan äidin syömät masennuslääkkeet voivat lisätä todennäköisyyttä, että lapsella ilmenee jokin autismin kirjon oireyhtymän häiriöistä. Niihin lukeutuvat muun muassa autismi ja Aspergerin oireyhtymä.

Professori Anick Bérard Montrealin yliopistosta kollegoineen selvitti asiaa analysoimalla tiedot kaikista Québecin kaupungin raskauksista ja lapsista vuosilta 1998–2009. Täysiaikaisia yksösvauvoja syntyi lähes 145 500, ja heitä seurattiin kymmenvuotiaaksi asti. Hieman yli tuhannella heistä diagnosoitiin jokin autismin kirjon oireyhtymä.

Kaikista tutkituista lapsista 3,2 prosenttia oli altistunut masennuslääkkeille kohdussa. Prosentti alkuraskauden aikana altistuneista sikiöistä sai myöhemmin autismin kirjon diagnoosin, toisella tai viimeisellä kolmanneksella altistuneista 1,2 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijoiden mukaan masennuslääkkeillä ei ollut yhteyttä autismioireisiin, jos niitä käytettiin ennen raskautta tai raskauden alussa. Sen sijaan raskauden edetessä lääkkeet nostivat riskiä 87 prosenttia. Lisääntynyt riski liittyi erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjiin eli ssri-lääkkeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkijat huomauttavat, että heidän kartoituksessaan käytettiin reseptitietoja, joten ne eivät välttämättä heijasta lääkkeiden todellista käyttöä. Aineistossa ei myöskään ruodittu äitien elintapoja.

”Jatkossa pitää selvittää tarkemmin eri masennuslääkkeiden ja annosten yhteyttä autismin kirjon oireyhtymään”, tutkijat huomauttavat tutkimustiedotteessaan.

Tutkimuksen julkaisi JAMA Pediatrics.

Sisältö jatkuu mainoksen alla