Nenäsumutteen annettava Spravato sai käyttöluvan Euroopassa. Kuva: Johnson & Johnson
Nenäsumutteen annettava Spravato sai käyttöluvan Euroopassa. Kuva: Johnson & Johnson

Suihke sisältää ketamiinista muodostettua esketamiinia.

Euroopan komissio on hyväksynyt eskatemiinia sisältävän nenäsuihkeen vaikeahoitoisen masennuksen hoitoon.

Asiasta ilmoitti nenäsuihkeen kehittänyt lääkeyhtiö Janssen-Cilag Oy. Sumutteen kauppanimi on Spravato, ja sen vaikuttava aine on esketamiini.

Lääkettä voivat käyttää yhdessä tavallisen masennuslääkkeen kanssa aikuispotilaat, joilla on hoitoresistentti masennus. He sairastavat keskivaikeaa tai vaikea masennusta eivätkä ole saaneet kahdesta eri masennuslääkkeestä apua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esketamiini on ketamiinin ”puhdistettu” versio ja sen vaikutukset ovat samanlaisia, kertoo Turun yliopiston psykiatrian professori Jyrki Korkeila. Puhdistettu muunnos mahdollistaa annostelun suihkeella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ketamiinilla hoidetaan Suomessakin masennuspotilaita, jotka eivät ole saaneet apua muista masennuslääkkeistä ja terapiasta.

Ketamiinia käytetään suurina annoksina myös huumausaineena, mutta masennuksen hoidossa annokset ovat pieniä. Ketamiini annetaan tätä nykyä kerta-annoksena ruiskeena suonen sisäisesti.

Juuri tähän vaiheeseen nenäsuihke on omiaan.

”Annostelutapa on helpompi. Kyllä näkisin, että se tuo lisäkeinon hoitovasteettomiin tapauksiin”, Korkeila kertoo.

Sumutetta käytetään lääkärin valvonnassa kerta-annoksena. Hoito edellyttää, että pää pysyy 20 minuuttia tietyssä asennossa.

Korkeilan mukaan tällä hetkellä ketamiinia annetaan etenkin niille vaikeahoitoisille potilaille, jotka jonottavat hermostoon vaikuttaviin sähkö- tai magneettistimulaatiohoitoihin. Paikkoja laitehoitoihin on rajallisesti, ja siksi ihmiset joutuvat odottamaan vuoroaan.

”On huomattavan tavallista, että masennus voi pitkittyä ja saadaan vain puutteellinen vaste. Kolmasosan masennuspotilaista on hyvin vaikea saada vastetta, jotka olisi silmin havaittava muutos. On kuukausia muutettu lääkehoitoa ja yritetty yhdistää psykoterapiaan, ja silti tila jatkuu”, Korkeila kuvaa.

Masennushäiriöstä kärsii vuoden aikana Suomessa noin yksi kymmenestä aikuisesta.

Tulevaisuudessa sumutetta voitaisiin ehkä antaa jopa osana työterveyshuoltoa, uskoo Korkeila. Ensin hoitotuntumaa on haettava vaikeammista tapauksista.

Hän muistuttaa, että hoitoresistentti masennus ei välttämättä tarkoita, että ihminen olisi vaikeasti masentunut.

”Jos on useita keskivaikeita oireita, sekin on aika sietämätön tila. Kun siihen liittyy matalaa energiatasoa ja positiivisten tunteiden puutetta, se on potilaalle tuskallista.”

Ketamiini ja esketamiini aiheuttavat isoina annoksina hallusinaatioita. Lääkekäytössä annokset ovat pieniä eivätkä ne varsinaisesti humahda päähän.

Annoksen ottamisen kyllä Korkeilan mukaan huomaa aika pian. Joillekin voi tulla ohimeneviä hallusinatorisia kokemuksia.

”Heille voi tulla havaintojen vääristymiä, jotka tulkitaan näköhavainnoiksi.”

Ketamiini vaikuttaa eri mekanismilla kuin tavanomaiset masennuslääkkeet. Nämä säätävät serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin määrää aivoissa. Ketamiini sen sijaan lisää hermovälittäjäaine glutamaatin vapautumista samoin kuin muut hallusinogeenit.

”Muitakin hallusinogeenisia aineita tutkitaan kroonisen vaikean masennuksen hoidossa. Yksi ajatus on, että ne kaikki aktivoivat aivoja kokonaisvaltaisesti ja tapahtuisi hermoverkkojen uudelleen järjestymistä”, Korkeila selittää.

Vierailija

Deimos kirjoitti:
Juu, näin juuri masennusta hoidetaan. Ei poisteta syitä vaan pilleri huuleen (Tai suihke). Masennukseen (Vakavaankin) on yleensä syy. Mitenkähän monta masennusta voitaisiin parantaa jos ihmisten elämää yritettäisiin parantaa. Onneksi Suomi on onnellisten ihmiten maa joten masennusta ja itsemurhia ei ole (MOT). Ne ovat vain ihmisten mielikuvitusta ja hallituksen propagandaa.

Ja moni masennus olisi hoidettavampi tai katoaisi itsestään jos alkoholin käyttö olisi kohtuullista, ravinto hyvää, uni riittävää, liikunta sopivaa ja paino normaalin rajoissa. Nuo lisäävät vastustuskykyä masennukselle.

Elämäntilanteet ja ihmissihteet toki rassaa, mutta feilaamalla noissa mainitsemissani asioissa on suurempi todennäköisyiss masentua ja menettää keskittymiskykynsä.

Mikään lääke ei paranna jos perusasiat mättää. Lääke fuulaa, mutta voi olla tarpeellinen että saa negatiiviset ajatukset kuriin ja voi nukkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla