Kuva: Andrew Mason
Kuva: Andrew Mason

Mitä syvempi masennus on, sitä pahempi on tulehdus.

Vakava masennus on monimutkainen sairaus, ja jotta se puhkeaisi, tarvitaan enemmän kuin yksi biologinen muutos. Yksi niistä on tulehdus aivoissa, uskovat kanadalaisen Addiktioiden ja mielenterveyden keskuksen CAMH:n tutkijat. 

Psykiatri Jeffrey Meyer ja hänen kollegansa löysivät ensi kertaa tulehduksen merkkejä masennuksesta kärsivien potilaiden aivoista.

He mittasivat mikrogliasolujen aktivoitumista. Nämä solut erittävät viestiaineita, jotka liittyvät paikalliseen tulehdusreaktioon. Koehenkilöinä oli 20 masennusta sairastavaa mutta muuten tervettä ja verrokkeina yhtä monta tervettä ihmistä.

Mitä syvempi masennus potilasta vaivasi, sitä korkeampi oli tulehduksen aste aivoissa.

Tulehdusreaktio on elimistön keino puolustautua, mutta voimakas tulehdus voi vahingoittaa. Siitä, että tulehdus synnyttää tyypillisiä masennuksen oireita, kuten apeaa mielialaa, ruokahaluttomuutta, unettomuutta, on yhä enemmän todisteita. Mutta tähän asti on ollut epäselvää, onko tulehduksella roolia kliinisessä depressiossa, johon ei liity muita fyysisiä sairauksia.

Meyerin mukaan tutkimustulos avaa uusia mahdollisuuksia masennuksen hoitojen kehittämiselle. On mahdollista pyrkiä joko sammuttamaan tulehdus aivoissa tai muuttaa sitä parantavammaksi, jolloin se lievittäisi oireita.

Uusien hoitojen kehittämiseen ajaa se, että yli puolet masennuksesta kärsivistä ei hyödy nykyisistä menetelmistä, toteaa Meyer CAMH:n tiedotteen mukaan.

Tutkimuksen julkaisi JAMA Psychiatry.

valtteri99
Seuraa 
Viestejä4
Liittynyt19.11.2014

Masentuneen aivoissa kytee tulehdus

Tämä tutkimustulos avaa uusia upeita näköaloja. Voidaan rakentaa täysin masentavia asuinympäristöjä ja sitten vaan jakaa lääkitystä asukkaille. Kaikilla on leveä hymy naamalla vaikka ympäristö muuten koettaisiin masentavaksi. Enää ei tarvitse huomioida asioiden masentavuutta millään lailla. Kaikki muuttuu positiiviseksi kun napsaistaan neuronien tulehduslääkettä. Kehon insinöörit pitää huolen, että ihmiset ovat aina ja kaikkiallla energisiä ja innokkaita. Maailmasta katoaa vihdoinkin...
Lue kommentti
BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Masentuneen aivoissa kytee tulehdus

Voisikohan tuo alkuperäistutkimuksessa mainitttu translocation protein (mikä lie) olla se selittävä tekijä sille, että sokeri kai pahentaa masennuksen oireita? On nimittäin ainakin viitteitä sokerin huonoista vaikutuksista: Dietary pattern and depressive symptoms in middle age Our results suggest a protective effect of an overall diet rich in fruits, vegetables and fish, whereas an overall diet rich in processed meat, chocolates, sweetened desserts, fried food, refined cereals and high-fat...
Lue kommentti