Cliff Reider tekee tietokoneella lumikiteitä, jotka muistuttavat ällistyttävästi luonnon muokkaamia.
Lumikiteiden syntyä kuvataan monillakin matemaattisilla malleilla, mutta mallit koostuvat monimutkaisista differentiaaliyhtälöistä. Siksi pennsylvania...

Cliff Reider tekee tietokoneella lumikiteitä, jotka muistuttavat ällistyttävästi luonnon muokkaamia.

Lumikiteiden syntyä kuvataan monillakin matemaattisilla malleilla, mutta mallit koostuvat monimutkaisista differentiaaliyhtälöistä. Siksi pennsylvanialaisessa Lafayette Collegessa työskentelevä Reiter halusi tehdä vielä yhden mallin kiteille. ”En ollut nähnyt mallia, joka olisi ollut esteettisesti tyydyttävä”, selittää Reiter Naturen verkkouutisessa.

Reiter tekee lumikiteitä käyttämällä ns. solukkoautomaattia. Solukkoautomaatti muodostuu joukosta ”soluja”, joiden arvo tai tila määritetään joukolla yksinkertaisia sääntöjä. Soluista muodostunut kokonaisuus sen sijaan voi olla hyvinkin monimutkainen.

Solukkoautomaatti ei kuvaakaan koko lumikidettä yhtäaikaa. Sen sijaan soluilla seurataan pientä osaa kiteestä ja niiden suhdetta muihin soluihin. Näin Reider tarvitsee lumikiteiden kasvattamiseen vain kahta sääntöä.

Kaksiulotteinen kuva lumikiteestä ei ehkä kuitenkaan kerro kovin paljon luonnosta. Niinpä Reiter kehittelee niille parhaillaan kolmiulotteista solukkoautomaattia. Hän toivoo, että samaa matematiikkaa voitaisiin soveltaa myös esimerkiksi nesteiden dynamiikkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla