Röntgen voi paljastaa kasvaimen.
Röntgen voi paljastaa kasvaimen.

Tutkijan mukaan mallia tulisi käyttää apuna hoitoratkaisuissa.

Matemaattinen malli pystyy ennustamaan paremmin kuin lääkäri, miten keuhkosyöpäpotilaan tila kehittyy hoidon tuloksena, osoittaa hollantilaistutkimus.

Malli osuu paremmin oikeaan, vaikka lääkäri on tavannut potilaan ja tietää hoitosuunnitelman ja kaavaillut säteilyannostukset.

Maastrichtin yliopiston Cary Oberije käytti tutkimuksessaan julkistettuja ja testattuja ennustemalleja, jotka perustuvat potilastietoihin sekä kasvaimen ja hoidon ominaispiirteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Malleilla saadun ennusteen vertaamiseksi tutkijat pyysivät kokeneita syöpälääkäreitä tekemään omat ennusteensa. Heiltä pyydettiin arviota siitä, millä todennäköisyydellä potilaat olisivat elossa kahden vuoden päästä sekä kärsisivät hengenahdistuksesta ja nielemisvaikeuksista. Arvio tehtiin ensin, kun lääkärit olivat ensi kertaa tavanneet potilaan, sekä toisen kerran, kun hoitosuunnitelma oli tehty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisessä vaiheessa lääkärit ennustivat 121 potilaalle eloonjäämisestä, hengenahdistuksesta 139:lle ja nielemisvaikeuksista 146:lle. Toisessa vaiheessa ennusteet olivat mahdollisia vain 35, 39 ja 41 potilaalle.

Kaikissa kolmessa kohtaa ja molemmissa vaiheissa matemaattinen malli onnistui selvästi paremmin kuin lääkärit. Lääkäreiden ennusteet osuivat oikeaan vain vähän sattumaa paremmin.

Kun ennusteen onnistumista ilmaistaan lukuarvona, luku 1 tarkoittaa täyttä onnistumista ja luku 0,5 50 prosentin osumatarkkuutta eli samaa kuin sattuma. Mallit saivat eloonjäämisennusteessa lukuarvon 0,71, hengenahdistuksessa 0,76 ja nielemisvaikeuksissa 0,72. Vastaavat luvut olivat lääkäreiden ennusteissa 0,56, 0,59 ja 0,52.

Tutkija Cary Oberije väittää, että on epäeettistä olla käyttämättä paljon lääkäreitä etevämpiä malleja hoitoratkaisujen tekemisen apuna.

Oberije esitteli tutkimustuloksensa Euroopan sädehoidon järjestön ESTROn kokouksessa Genevessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla