Linssit keskittävät valon pienelle aurinkopaneelille. Kuva: IBM
Linssit keskittävät valon pienelle aurinkopaneelille. Kuva: IBM

IBM:n jäähdytyskeksintö vie kohti halvempia valosähköpuistoja

Niin sanotussa keskittävän valosähkön (CPV) tekniikassa auringonvaloa keskitetään peilein ja linssein pieneen aurinkopaneeliin. IBM:n tutkijoiden kehittämän jäähdytysjärjestelmän ansiosta yhden aurinkokennon energiantuotantokapasiteetti voidaan kasvattaa jopa viisinkertaiseksi.

Käyttämällä suurempia linssejä IBM:n tutkijat ovat kyenneet kohdistamaan neliösenttimetrin kokoiseen aurinkokennoon 230 wattia vastaavan aurinkoenergian, josta saa 70 wattia sähkötehoa.

CPV-kennoon kohdistuva lämpöenergia on kuitenkin tähän asti aiheuttanut ongelmia. IBM:n tutkijat ovat onnistuneet kehittämään jäähdytysjärjestelmän, jolla yli 1600-asteinen aurinkokenno voidaan jäähdyttää 85-asteiseksi ja näin saada korkeat lämpötilat hallintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nestemäisessä olomuodossa olevia gallium- ja indium-metalleja hyödyntävä jäähdytysjärjestelmä kehitettiin alunperin prosessorien jäähdyttämiseen. Tutkijat käyttivät gallium- ja indium-metallien seoksesta tehtyä ohutta kerrosta kennon ja kuparisen jäähdytysritilän välissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusi nestemäinen metalliseos johtaa lämpöä tehokkaimmin pois CPV-kennosta kuin mikään muu tähän asti tunnetuista ratkaisuista. Siirtymällä uutta teknologiaa hyödyntäviin CPV-kennoihin voidaan tutkijoiden mukaan vähentää aurinkokennojen määrää ja niistä aiheutuvia kuluja huomattavasti.

IBM:n tiedote läpimurrosta (englanniksi)

Sisältö jatkuu mainoksen alla