Ruotsalaiset ovat geneettisesti lähempänä saksalaisia kuin suomalaisia.

Suomalais-ruotsalainen tutkimus paljastaa ensimmäistä kertaa Ruotsin väestön geneettiset juuret.

Tutkimus osoittaa, että ruotsalaiset ovat geneettisesti läheisempää sukua saksalaisille ja briteille kuin suomalaisille. Erityisesti Etelä-Ruotsissa väestö on geneettisesti hyvin kaukana suomalaisista.

Suomen tapaan myös Ruotsissa maakunnat poikkeavat geneettisesti toisistaan. Etelä- ja pohjoisruotsalaisten välillä on huomattavia geneettisiä eroavuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mukana olleista suomalaisnäytteistä perimältään eniten ruotsalaisia muistuttivat länsisuomalaiset, erityisesti Pohjanmaan rannikon ruotsinkieliset. Sen sijaan pohjoispohjalaiset eivät olleet geneettisesti erityisen lähellä pohjoisruotsalaisia naapureitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eroista huolimatta tulokset kertovat myös ruotsalaisten ja suomalaisten läheisestä sukulaissuhteesta. Pohjolan harvan asutuksen vuoksi geneettiset erot ovat kuitenkin korostuneet sekä väestöjen välillä että niiden sisällä.

Toistaiseksi laajin ruotsalaisen väestön perimää koskeva selvitys on Helsingin yliopiston ja Tukholman Karoliinisen instituutin yhteishanke, jonka vetäjinä ovat toimineet professori Juha Kere ja dosentti Päivi Lahermo Suomen molekyylilääketieteen instituutista FIMMistä. Tutkimukseen osallistui yli 1500 ruotsalaista, joilta tutkittiin noin 350 000 perimän kohtaa.

- Väestön perimä kertoo asutushistoriasta, mutta sen tunteminen on tärkeää myös tautigeenien tutkimuksen kannalta, huomauttaa professori Juha Kere yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti PlosOne.

 


Sisältö jatkuu mainoksen alla