Ihmiskunnan alkukodissa on näemmä hauskaa.
Ihmiskunnan alkukodissa on näemmä hauskaa.

Nykyihminen juontaakin eteläisestä Afrikasta, vihjaa geenivertailu.

Tansanian ja Etelä-Afrikan metsästäjäkeräilijöiden geenit viittaavat siihen, että olisimme kotoisin Afrikan eteläosista. PNASissa julkaistu tutkimus korjaa aiempaa käsitystä, jonka mukaan nykyihmisen alkukoti sijaitsisi Itä-Afrikassa, mistä varhaisimmat nykyihmisen kallot on löydetty.

Alkukodin siirtäminen etelämmäksi perustuu eri afrikkalaisten populaatioiden geenivertailuun. Stanfordin yliopiston paleoantropologi Brenna M. Henn kollegoineen havaitsi, että Kalaharin autiomaan alueella elävien klik-kieltä puhuvien busmannien geneettinen moninaisuus on maailman suurinta.

Moninaisuus kertoo alkuperäisyydestä. Kun osa populaatiosta muutti alkuperäisiltä asuinalueilta, vain rajallinen osa geenikokoelmasta lähti liikkeelle. Siten muualle muuttaneiden geneettinen moninaisuus on välttämättä vähäisempää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös arkeologiset löydöt sopivat siihen, että nykyihmiset lähtivät levittäytymään Etelä-Afrikasta. Ilmasto oli niin ikään etelässä suotuisampi kuin Itä-Afrikassa ennen kuin tultiin aikoihin 60 000-70 000 vuotta sitten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

On arvioitu, että nykyihmisen vaellus Afrikasta alkoi 60 000 vuotta sitten. Tosin äskettäin arkeologit esittelivät Sciencessa löydöksiä, jotka viittaisivat paljon aikaisempaan lähtöön kotimantereelta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla