Brittisotilaita Afganistanissa. Kuva: Cpl Mark Webster / MOD
Brittisotilaita Afganistanissa. Kuva: Cpl Mark Webster / MOD

Yhdysvaltain merijalkaväki kokeili tietoisuustaitoja.

Tietoisuustaitojen harjoittaminen auttaa sotilaita valmistautumaan taistelutilanteisiin ja palautumaan niistä, raportoivat Kalifornian yliopiston ja Yhdysvaltain merivoimien tutkijat.

Heidän tutkimuksessaan merijalkaväen sotilaat pistettiin kahden kuukauden mindfulness-kurssille, jonka aikana he tekivät meditaatio- ja kehontarkkailuharjoituksia. Sen jälkeen heidät sekä joukko sotilaita, jotka eivät osallistuneet kurssille, lähetettiin päiväksi taisteluharjoituksiin Lähi-idän maalaiskylää muistuttavissa oloissa. Harjoitusten aikana sotilaat partioivat kylää, tapasivat sen johtajia ja puolustautuivat hyvin todentuntuista väijytystä vastaan.

Harjoitusten jälkeisissä mittauksissa selvisi, että meditoivien sotilaiden syke ja hengitys palautui nopeammin perustilaansa kuin verrokkien. Heidän verestään löytyi myös merkkejä paremmasta immuunipuolustuksen toiminnasta.

Pään magneettikuvauksista puolestaan paljastui, että meditaatioryhmäläisten aivoissa toiminta oli vaimeampaa pihtipoimun ja aivosaaren etuosissa, jotka pitävät huolen tunnereaktioiden, tiedonkäsittelyn ja sisäisten tuntemusten havainnoinnin yhteen punomisesta. Heidän aivonsa toimivat tässä suhteessa samalla tavoin kuin huippu-urheilijoiden tai merijalkaväen erikoisjoukkojen sotilaiden aivot.

Voimakas aktiivisuus näillä aivoalueilla on yhteydessä ahdistukseen ja mielialahäiriöihin. Tietoisuustaitoharjoittelulla aktiivisuutta voitiin siis hillitä. ”Kun aivot lisäävät vähemmän tunnereaktiota stressaaviin kokemuksiin, stressistä on helpompi palautua”, selittää psykiatrian professori Martin Paulus Kalifornian yliopiston tiedotteessa.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.